• Potrivit istoricilor, pandemiile au două tipuri de sfârşit, unul pe plan medical, iar altul la nivel social
  • Sfârşitul pandemiei se poate produce când oamenii se satură de sentimentul de panică şi învaţă să trăiască, scrie The New York Times
  • Efortul de a defini sfârşitul unei epidemii „va fi un proces lung şi dificil”, spune dr. Allan Brandt

Istoricii spun că pandemiile au două tipuri de sfârşit, unul pe plan medical, iar altul la nivel social avertizând că epidemia de teamă este la fel de periculoasă ca virusul.

„Când se va încheia pandemia de Covid-19? Şi cum? Potrivit istoricilor, pandemiile au de obicei două tipuri de sfârşit: cel medical, produs când incidenţa bolii şi rata deceselor scad, şi social, când se disipează epidemia de teamă generată de boală”, notează editorialistul Gina Kolata, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times.

Sfârşitul pandemiei se poate produce nu pentru că boala a fost eliminată, ci pentru că oamenii se satură de sentimentul de panică şi învaţă să trăiască în contextul bolii, explică Allan Brandt, istoric la Universitatea Harvard.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Totodată acesta afirmă că aşa-numitul sfârşit epidemic nu sunt determinate de datele medicale şi de sănătate publică, ci de procesele socio-politice.

„Există un fel de conflict acum”, subliniază dr. Rogers. Oficialii din domeniul sănătăţii publice au în vedere un final medical, dar unii membri ai publicului văd un sfârşit la nivel social. „Cine va proclama finalul epidemic? Dacă contracarezi noţiunea de final epidemic, ce contracarezi?. Ce susţii când spui «Nu, nu s-a încheiat»?”, subliniază dr. Rogers.

Problema este că nu va fi o victorie bruscă. Efortul de a defini sfârşitul unei epidemii „va fi un proces lung şi dificil”, subliniază, la rândul său, dr. Allan Brandt, de la Universitatea Harvard.

Sursa foto: Profimedia