• Asistenta Sonia Acevedo a murit „subit” în ziua de Anul Nou, la 48 de ore după primirea vaccinului.
  • Mamă a doi copii, asistenta în vârstă de 41 de ani lucra la secția de pediatrie a unui spital din Porto.
  • Asistenta nu a suferit efecte secundare adverse după ce a fost vaccinată.

O asistentă medicală din Portugalia a murit la două zile după ce i s-a administrat vaccinul anti-Covid dezvoltat de Pfizer, anunță Daily Mail.

Sonia Acevedo, în vârstă de 41 de ani, a murit „subit” acasă, în ziua de Anul Nou, la 48 de ore după ce a primit injecția. Se așteaptă efectuarea unei autopsii astăzi sau cel târziu mâine.

Era mamă a doi copii și lucra ca asistentă la secția de pediatrie a Institutului Portughez de Oncologie din Porto. După ce a fost vaccinată nu a suferit efecte secundare adverse.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„A făcut vaccinul anti-Covid-19, dar nu a avut niciun simptom. Nu știu ce s-a întâmplat. Vreau doar răspunsuri. Vreau să știu ce a provocat moartea fiicei mele”, a spus tatăl ei.

Angajatorii lui Acevedo au confirmat că a fost vaccinată împotriva Covid în data de 30 decembrie și au declarat că nu au fost anunțați cu privire la vreun „efect nedorit” atunci când a fost vaccinată sau în orele următoare.

Institutul Portughez de Oncologie a declarat într-un comunicat: „În ceea ce privește moartea subită a unui asistent operațional din cadrul Institutului Portughez de Oncologie din Porto, pe 1 ianuarie 2021, Consiliul de Administrație confirmă evenimentul și își exprimă regretul sincer față de familie și de prieteni, cu asigurarea că această pierdere se resimte și aici.”

În comunicat se mai spune: „Pentru explicarea cauzei decesului se vor urma procedurile obișnuite în aceste circumstanțe”.

Acevedo a lucrat la Institutul Portughez de Oncologie din Porto, o instituție de referință la nivel internațional în tratamentul și cercetarea cancerului, timp de peste 10 ani.

Ea locuia cu familia ei în orășelul Maia, lângă Porto, dar a murit în casa prietenului ei, din Trofa, care se află la o jumătate de oră de mers cu mașina de orașul ei.

La scurt timp după ce a fost vaccinată își schimbase poza de profil de pe Facebook, postând un selfie în care apare cu mască facială, sub care scrisese: „Vaccinată împotriva Covid-19”.

Tatăl ei a declarat presei portugheze că a primit un apel telefonic prin care a fost anunțat că fiica sa a fost găsită moartă vinerea trecută, în jurul orei 11 dimineața, la câteva ore după ce mâncaseră împreună în ajunul Anului Nou. A adăugat: „Fiica mea a plecat de acasă și nu am mai văzut-o apoi în viață”.

Fiica asistentei, Vania Figueredo, a declarat că mama sa s-a plâns doar de disconfortul „normal” din zona în care a fost injectată, dar altfel era bine.

Acevedo a fost una dintre cele 538 de persoane angajate în cadrul Institutului de Oncologie din Porto, care au primit vaccinul de la Pfizer-BioNTech.

Portugalia, cu o populație de puțin peste 10 milioane de locuitori, a raportat 7.118 decese din cauza Covid și peste 427.000 de infectări.

După un prim val relativ ușor, numărul cazurilor a crescut brusc în al doilea val și încă o dată, începând de la Crăciun.

Radu Ţincu, medic primar toxicolog la secţia de ATI – toxicologie a Spitalului Floreasca, a comentat cazul, în direct, la Aleph News.

„Trebuie să asteptăm rezultatul necropsiei. Trebuie stabilită o cauzalitate între deces și vaccinare. Evident că pot să apară decese, care pot fi din altă cauză, care să survină în apropierea vaccinării. E o discuție speculativă. Nu există date concrete”, a spus medicul.

Conform doctorului, nu se poate exclude, totuși, o cauzalitate între vaccin și cauza decesului.

Este important de văzut dacă acest tip de eveniment va fi reproductibil și în alte cazuri. Dacă a fost un infarct nu putem lega cauza decesului de vaccin”, a spus Radu Țincu.