• O echipă de cercetători a învățat inteligența artificială să creeze un genom fals.
  • Practic, sistemul poate să creeze o persoană sau un animal care nu există.
  • Sistemul este similar cu cel numit Deepfake în conținutul video.

Pentru majoritatea oamenilor, inteligența artificială este o sursă de divertisment. Sau e folosită în automatizare. Însă, pentru o echipă de cercetători din Estonia a reprezentat o oportunitate de a manipula ADN-ul.

Legătura dintre Deepfake și genomul artificial

Deepfake-ul există de ceva timp și este vorba despre o simulare convingătoare a unui subiect uman.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, poate să creeze un discurs care nu a existat. Asta au făcut și cercetătorii din Estonia, doar că la nivel molecular.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Au creat cu ajutorul inteligenței artificiale un genom sintetic, așa cum îi spun ei. Al unei persoane sau al unui animal care nu există în realitate.

Care sunt beneficiile, dar și pericolele acestei descoperiri

În prezent, oamenii de știință nu se pot folosi în totalitate de ADN-ul unei persoane pentru cercetări pentru a proteja confidențialitate acelei persoane. Un genom sintetic rezolvă această problemă și poate duce la noi descoperi.

Reversul medaliei: dacă tehnologia va deveni accesibilă, putem avea situații în care răuvoitori se folosesc de AND sintetic ca să nu fie inspectați, de exemplu. Dacă ne gândim și mai departe, putem ajunge la punctul în care întrebarea: „Sunt oare un robot?” să devină un validă pentru toți cei din jur. Cu inteligență și genom artificial, ceea ce vedem în filme nu mai este SF.