O fată de 16 ani din Maramureş a făcut şoc anafilactic după imunizarea cu vaccinul Pfizer

OMS critică procesul de vaccinare în Europa: „Este inacceptabil de lent“ Profimedia

O fată de 16 ani din judeţul Maramureş a făcut şoc anafilactic, luni, după ce a primit o doză din vaccinul produs de compania Pfizer.

„În cursul zilei de ieri a fost raportat un caz de şoc anafilactic la o persoană de sex feminin de 16 ani din judeţul Maramureş, care a fost vaccinată la centrul din oraşul Ulmeni, împreună cu membrii familiei. A dezvoltat la scurt timp după vaccinarea cu vaccinul de la Pfizer manifestări clinice de şoc anafilactic, s-a intervenit din punct de vedere medical, evoluţia a fost bună şi persoana în momentul de faţă este acasă”, a declarat marţi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Acesta a anunţat că în ultima săptămână au fost raportate 746 de reacţii adverse, cu 40% mai puţine decât în săptămâna precedentă.

Valeriu Gheorghiţă susţine că vârsta medie la care au fost înregistrate reacţiile adverse este de 37 de ani, ceea ce „confirmă faptul că persoanele tinere sunt mult mai reactive la vaccin şi dezvoltă mai frecvent aceste reacţii adverse”.

Potrivit statisticilor, 66% dintre reacţii au apărut la persoane de sex feminin.