• O femeie din SUA a murit în urma unui transplant de plămâni
  • Donatorul era infectat cu coronavirus
  • Acesta ar putea fi primul caz în care coronavirusul a fost transmis printr-un transplant de organe

Medicii spun că o femeie din Michigan a contractat COVID-19 și a murit toamna trecută, la două luni după ce a fost supusă unui dublu transplant pulmonar, organele primindu-le de la un donator infectat cu coronavirus, în ciuda faptului că nu a prezentat semne de boală și, inițial, a ieșit negativ la test, scrie NBC News.

Experții de la Universitatea din Michigan spun că acesta că ar putea fi primul caz în care COVID-19 a fost transmis printr-un transplant de organe. Mai mult, un chirurg, care a atins plămânii infectați în timpul operației, s-a îmbolnăvit și el de COVID-19, dar ulterior s-a vindecat.

Incidentul pare a fi izolat, fiind singurul caz confirmat dintre aproape 40.000 de transplanturi făcute în SUA în 2020. Totuși, moartea femeii trage un semnal de alarmă asupra testării mai amănunțite a donatorilor de plămâni. Mai exact, prelevarea de probe din adâncul plămânilor, pe lângă cele obișnuite extrase din nas și gât.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Nu am fi folosit plămânii dacă am fi avut un test Covid pozitiv. Am făcut toate testele pe care suntem capabili să le facem“, a spus medicul Daniel Kaul, co-autor al unui raport despre caz.

Femeia a murit la 61 de zile după transplant

Plămânii au fost recoltați de la o femeie care a suferit leziuni cerebrale severe într-un accident de mașină. Deși ambele femei au fost testate pentru Covid-19, cu probe prelevate din nas și gât, iar rezultatele au fost negative, la trei zile după operație beneficiara a făcut febră, i-a scăzut tensiunea și a început să respire tot mai greu.

După ce analizele medicale au arătat o infecție a plămânilor, iar starea pacientei s-a înrăutățit, medicii au testat-o din nou de COVID-19, recoltând probe din plămâni, iar rezultatul a fost pozitiv. Asta a provocat bănuieli în rândul doctorilor, iar ulterior au testat și  o mostră de lichid prelevată din plămâni înaintea transplantului, care a confirmat că donatoarea era infectată. Femeia care a primit plămânii a murit după 61 de zile de la transplant.