• O boală misterioasă a provocat o dispută între oficialii din domeniul sănătății, care neagă că boala se răspândește și experții medicali care caută o legătură între cazuri
  • Până acum, 48 de cazuri au fost recunoscute public, dar oficialii au declarat că numărul persoanelor afectate depășește 100

Totul a început când Roger Ellis, un mecanic în vârstă de 65 de ani din Canada, s-a îmbolnăvit, iar medicii nu au reușit să îi găsească niciun diagnostic. Deși starea lui de sănătate se deteriora pe zi ce trece și în primele trei luni de spitalizare a slăbit 60 de kilograme, a trebuit să mănânce printr-un tub și să folosească un scaun cu rotile, medicii erau în continuare nedumeriți. Ei au exclus epilepsia, un accident vascular cerebral, boala Creutzfeldt-Jakob, encefalita autoimună și cancerul. 

După un an, Roger a fost transferat într-un azil, iar familia sa a fost nevoită să accepte ideea că bătrânul face parte dintr-un grup de oameni care suferă de o boală misterioasă.

Astfel de cazuri au continuat să apară în Canada, iar experții nu au găsit nicio explicație. Misterul a provocat o dispută acerbă între oficialii care sugerează că aceste cazurile nu au legătură între ele și oamenii de știință care au susținut că toate ar fi fost declanșate de factori de mediu sau contaminare.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Victimele se confruntau cu dureri inexplicabile, spasme și schimbări de comportament, a spus doctorul Alier Marrero neurologul care a identificat primul cluster. Mulți au arătat apoi semne de declin cognitiv, pierdere de mușchi, salivare, clănțănit din dinți și halucinații.

Până acum, 48 de cazuri au fost recunoscute public, dar oficialii au declarat că numărul persoanelor afectate depășește în prezent100.

Însă, într-o întorsătură ciudată, oficialii din New Brunswick, provincia unde au fost identificate cazurile, spun că aceste cazuri nu ar avea legătură, iar Asociației Neuropatologilor din Canada susținea că opt decese atribuite grupului erau „diagnostice greșite” ale unor boli cunoscute, cum ar fi Alzheimer și cancer.

Dar pentru experții în boli cerebrale, intervalul de vârstă a pacienților din grup, volumul de cazuri și locația geografică a celor care suferă sugerează că este nevoie de investigații mai amănunțite. O a doua investigație, condusă de un comitet de neurologi din întreaga provincie, va lansa un al doilea raport la începutul anului viitor, după ce au analizat cei 48 de pacienți.