O nouă arteră a crescut în brațul oamenilor, din ce în ce mai mult. Explicația cercetătorilor australieni

Sursa foto: Mediafax
  • Experții au demonstrat că o nouă arteră a crescut în brațul oamenilor.
  • Cercetătorii au examinat membre ale unor cadavre donate de australieni descendenților europeni.
  • Artera oferă adulților un canal suplimentar.

Cercetătorii de la Universitatea Flinders din Australia au demonstrat că o nouă arteră a crescut în brațul oamenilor, din ce în ce mai mult, din secolul al XX-lea, scrie Indiatimes.com

Studiile au arătat că artera suplimentară apărută în braț a fost observată la 10% din persoanele născute la mijlocul anilor 1880, ajungând la 30% la oamenii din secolul al XX-lea.

Din punct de vedere evolutiv, aceasta este o creștere considerabilă, într-un interval de timp istoric, atât de scurt, susțin experții.

Pentru a înțelege cât de des a apărut acest canal de sânge suplimentar, cercetătorii conduși de Teghan Lucas de la Universitatea Flinders au examinat membre ale unor cadavre donate de australieni descendenților europeni.

Donatorii cu vârste cuprinse între 51 și 101 ani, se născuseră în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Echipa de cercetare a urmărit frecvența de apariție a acestei artere mediane din braț care era capabilă să aducă un aport mai bun de sânge. Rezultatele au fost comparate cu înregistrările anterioare, iar cercetătorii au constatat că artera este de trei ori mai prezentă la adulții de astăzi decât era în urmă cu peste un secol.

Această arteră care merge temporal în centrul antebrațelor, chiar în timp ce un copil se află în uter, nu dispare la fel de des ca înainte, oferind adulților un canal suplimentar.