• În București-Ilfov, 900 cadre medicale SAJ deservesc peste 2,5 milioane locuitori.
  • În Gorj, doar 3 medici lucrează la Serviciul de Ambulanță.
  • SAJ Timiș are 55 de medici, 170 asistenți și 220 de ambulanțieri.
  • La UPU Sibiu este nevoie de 6 medici de urgență.
  • În România, 1/5 din numărul medicilor sunt medici de familie.

Valul patru al pandemiei va lovi și țara noastră, atrag atenția specialiștii. Și ne va găsi tot fără medici. Mai mult de jumătate din localitățile din România nu au niciun medic de familie sau sunt insuficienți.

De lipsa doctorilor se plâng și șefii Serviciilor de Ambulanță. În București, de exemplu, 100 de medici asigură urgențele a peste 2 milioane și jumătate de oameni.

În Gorj, asistenții medicali răspund și la cazurile grave. Serviciul de Ambulanță din Gorj are doar trei medici care ar trebui să răspundă la 80-100 de solicitări pe zi.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?

În ultimii doi ani, 7 posturi au fost scoase la concurs, de mai multe ori, dar nu a venit nimeni, spune managerul Claudiu Constantinescu.

„În primul rând, în ceea ce privește transferurile intraspitalicești care s-au solicitat cu medic, investigațiilor tomografice care s-au solicitat cu suport de oxigen, ventilator și cu prezența medicului.Acestea au fost cele care aproape au dublat numărul de solicitări în timpul pandemiei”, a spus Claudiu Constantinescu – manager SAJ Gorj.

În valul 3, și Serviciul de Ambulanță Timiș a făcut cu greu față. Cu mare parte din angajați infectați, directorul Iancu Leonida a avut nevoie de ajutor. Ce s-a schimbat de atunci? Nimic. Așa că mizează și acum, pe spijinul medicilor școlari.

Dacă am făcut față atunci, o să facem și acum, cu siguranță, chiar dacă vom mai avea nevoie de sprijin din altă parte. Oricum, ajutoare nu putem să contăm pe forte multe, pentru că nu avem logistică. Ne lipsesc mașinile de urgență”, a afirmat Iancu Leonida, manager SAJ Timiș.

La Ambulanță pot lucra doar medicii care s-au specializat în medicina de familie sau cea de urgență. Anul trecut, la rezidențiat, au fost scoase la concurs 200 de posturi pentru medicină de urgență și 301 pentru medicină de familie. Cei care au optat pentru aceste domenii vor putea lucra, însă, abia din 2024-2025.

„Probabil, una din cauze este tocmai acest număr foarte mare d elocuri scoase la rezidențiat, ceea ce permite unui tânăr să schimbe specialitatea și să dea de mai multe ori, în speranța de a-și găsi o specialitate mai aproape de chemarea sa”, afirmă Sorin Dinescu – prorector UMF Craiova.

„Nu m-ar tenta să lucrez ca medic pe ambulanță, deoarece timpul de solicitare este foarte mare, cazurile sunt foarte variate, și preg[tirea noastră de zi cu zi este foarte precară, ca să spun așa.Adică, noi ar trebui să facem foarte multe cursuri până să ajungem să fim medici pe ambulanță, ceea ce este foarte greu”, este de părere Anda Florescu, rezident Medicină de Familie.