- Agenţia de control al bolilor din UE are veşti bune şi veşti proaste în ceea ce priveşte XBB.1.5, o subvariantă coronavirusului supranumită Kraken, care face ravagii în America.
- Cu toate acestea, nu se ştie încă dacă provoacă o infecţie mai gravă.
- Pericolul este ca o explozie de cazuri să coincidă cu un sezon deja dificil al gripei şi al virusului sinciţial respirator, punând la grea încercare spitalele.
Agenţia de control al bolilor din UE are veşti bune şi veşti proaste în ceea ce priveşte XBB.1.5, o subvariantă coronavirusului supranumită Kraken, care face ravagii în America. Vestea proastă este că XBB.1.5 se răspândeşte rapid, cel mai probabil pentru că are câteva avantaje importante faţă de tulpinile Omicron, care domină în prezent. Vestea bună este că Europa are ceva timp să se pregătească dacă şi când cazurile vor deveni verticale.
„Există posibilitatea ca această variantă să aibă un efect crescător asupra numărului de cazuri de COVID-19 în UE/SEE, dar nu în următoarea lună, deoarece varianta este în acest moment prezentă în UE/SEE doar la niveluri foarte scăzute”, scrie Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) în recenta sa evaluare a XBB.1.5.
Miercuri, Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, a declarat că agenţia de sănătate este îngrijorată de rapiditatea cu care subvarianta înlocuieşte alte variante aflate în circulaţie. În SUA, aceasta a trecut de la 4 la sută din cazurile secvenţiate la 40 la sută în câteva săptămâni, potrivit coordonatorului de răspuns COVID-19 de la Casa Albă, potrivit POLITICO.
Cu toate acestea, nu se ştie încă dacă provoacă o infecţie mai gravă. ECDC scrie că ritmul ridicat de răspândire este cauzat de capacitatea lui XBB.1.5 de a ocoli protecţia sistemului imunitar acordată de infecţiile anterioare sau de vaccinare. De asemenea, acesta are o mutaţie pe proteina spike – partea virusului care se leagă de celulele gazdă – care ar putea oferi un anumit avantaj.
Deocamdată, subvarianta este doar o pată pe radar în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri, a precizat ECDC, deşi a fost detectată în Danemarca, Franţa, Austria, Olanda, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Belgia, Republica Cehă, Portugalia şi Irlanda. Datele provenite din SUA sugerează că XBB.1.5 se răspândeşte agresiv, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile.
Pericolul este ca o explozie de cazuri să coincidă cu un sezon deja dificil al gripei şi al virusului sinciţial respirator, punând la grea încercare spitalele. În Belgia, autorităţile au declarat o epidemie de gripă din cauza creşterii bruşte a numărului de cazuri, vârful fiind aşteptat în trei sau patru săptămâni.
Dar doar pentru că subvarianta explodează în SUA nu înseamnă neapărat că în Europa va fi la fel. „Diferenţe majore în circulaţia variantei au fost observate între America de Nord şi Europa de mai multe ori în timpul pandemiei”, scrie ECDC.