O nouă terapie împotriva cancerului pulmonar, testată cu succes în Spania

  • Tratamentul realizat înainte de intervenția chirurgicală reduce sau chiar elimină tumora și permite pacienților care înainte nu erau candidați, să fie operați.
  • Medicii spun că nu este vorba de un medicament nou, ci de o formă de a trata pacientul care este descoperit la timp.
  • Cancerul a dispărut la 37% de cazuri, datorită acestei terapii, față de 6% câte au fost vindecate prin chimioterapie, după operație.

Cercetătorii spanioli au testat cu succes o nouă terapie împotriva cancerului pulmonar. Printr-un tratament combinat de chimioterapie și imunoterapie, medicii reușesc să vindece o treime din tumorile depistate înainte de metastază.

Tratamentul realizat înainte de intervenția chirurgicală reduce sau chiar elimină tumora și permite pacienților care înainte nu erau candidați, să fie operați.

Medicii spun că nu este vorba de un medicament nou, ci de o formă de a trata pacientul care este descoperit la timp.

Cancerul a dispărut la 37% de cazuri, datorită acestei terapii, față de 6% câte au fost vindecate prin chimioterapie, după operație.

Primul studiu pe un tratament combinat înainte de operație a fost prezentat de Grupul Spaniol de Cancer Pulmonar în 2019.

Studiul actual se numește NADIM II și a fost realizat în 20 de spitale din Spania, unde au fost tratate 86 de cazuri de cancer de plămâni. 93% dintre pacienții participanți la studiu au putut fi operați după noul tratament, față de 69% dintre cei tratați doar cu chimioterapie.