• Imaginea RMN este obținută de la un voluntar căruia i s-a cerut să facă o baie de cinci minute în baie de 20C.
  • Oamenii de știință spun că aceasta arată schimbările din părțile creierului care se conectează între ele.
  • Acest lucru explică de ce oamenii se simt mai optimiști după o scufundare într-un râu, lac sau mare.

Aceasta ar putea arăta ca o scanare cerebrală obișnuită. Dar oamenii de știință susțin că este de fapt o dovadă că înotul în apă rece este benefic pentru oameni. Imaginea RMN – obținută de la un voluntar căruia i s-a cerut să se scufunde timp de cinci minute într-o baie la 20C – arată schimbări în mici părți ale creierului care se conectează între ele. Este pentru prima dată când cercetătorii au văzut-o vreodată.

Ei au spus că această activitate cerebrală explică de ce oamenii se simt mai optimiști și mai alerți după ce fac o baie rece sau înoată într-un râu, lac sau mare. Britanicii în număr mare apelează la înot în aer liber și aleg să facă dușuri reci pentru a se menține în formă și pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Cercetătorii de la Universitatea din Bournemouth au declarat că beneficiile pentru sănătatea mentală pe care le aduce apa rece sunt bine cunoscute din studiile anterioare care au chestionat participanții înainte și după ce au făcut o baie.

Dar oamenii de știință au vrut să examineze modul în care șocul de a intra în apa rece afectează de fapt creierul și conduce la o mai bună sănătate mintală. Aceștia au recrutat 33 de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, care au fost scufundați într-o piscină cu apă – încălzită la 20C – timp de cinci minute, scrie Daily Mail.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Pasionații de înot spun că această temperatură este comparabilă cu cea a lacurilor și râurilor în timpul verii. Fiecare voluntar a fost chestionat cu privire la starea sa emoțională și a fost supus unei scanări fMRI – care detectează atât activitatea creierului, cât și structura acestuia – înainte de baie și imediat după, astfel încât cercetătorii să poată detecta orice schimbări în starea de spirit și în activitatea cerebrală.

Rezultatele, publicate în revista Biology, arată o conectivitate crescută între cortexul prefrontal medial și cortexul parietal – indicată prin pete roșii pe scanări. Aceste părți ale creierului sunt implicate în menținerea atenției, ajutând la luarea deciziilor și la controlul emoțiilor.

Între timp, răspunsurile la sondaj au arătat că participanții s-au simțit mai activi, mai alerți, mai atenți și mai puțin neliniștiți după exercițiu. Dr. Ala Yankouskaya, autorul studiului și lector superior de psihologie la universitate, a declarat: Toate părțile mici ale creierului sunt conectate între ele într-un anumit tipar atunci când desfășurăm activități în viața de zi cu zi, astfel încât creierul funcționează ca un întreg. După ce participanții noștri au intrat în apa rece, am văzut efectele fiziologice – cum ar fi tremuratul și respirația grea. Scanările RMN ne-au arătat apoi cum creierul își reconectează conectivitatea pentru a ajuta persoana să facă față șocului”.

Ea a adăugat: Deci, atunci când participanții ne-au spus că s-au simțit mai alerți, mai entuziasmați și, în general, mai bine după baia rece, ne așteptam să vedem modificări ale conectivității între aceste părți. Și exact asta este ceea ce am constatat”.

Echipa plănuiește să își folosească descoperirile pentru a înțelege mai multe despre legăturile și interacțiunile dintre părțile creierului pentru persoanele cu tulburări mintale. Dr. Yankouskaya a declarat: „Cortexul prefrontal medial și cortexul parietal sunt conectate în mod diferit atunci când oamenii suferă de afecțiuni precum depresia și anxietatea. Aflarea modului în care apa rece poate reconecta aceste părți ale creierului ne-ar putea ajuta să înțelegem de ce conectivitatea este atât de diferită pentru persoanele cu aceste afecțiuni și, sperăm, pe termen lung, să ducă la tratamente alternative”.