• O injecție de insulină pe săptămână e la fel de eficientă ca cele zilnice
  • Insulina a stat 100 de ani la baza tratamentului diabetului
  • Insulina e un agent eficient pentru reducerea zahărului din sânge
  • Insulina e sigură când este administrată în doza corectă

Rutina zilnică a pacienților care au diabet de tip 2 ar putea deveni săptămânală. O singură doză de insulină pe săptămână e la fel de eficientă precum cele administrate șapte zile la rând. E concluzia a două studii internaționale, la care au participat bolnavi din Statele Unite, Canada, Ungaria, Slovacia, Germania și Italia.

„Mi se pare o idee revoluționară, tocmai pentru că simplifică stilul de viață al unei persoane cu diabet de tipul 2, o ajută să normalizeze glicemia și să vadă cumva tratamentul mai prietenos. Din perspectiva pacientului, e tocmai problema asta de a-și aminti zilnic să-și facă insulina la ore fixe. Cumva, mutând accentul de pe o insulină care trebuie injectată zilnic pe o insulină care poate fi injectată o singură dată pe săptămână, contribuie mult la calitatea vieții, până la urmă”, spune Ines Nerina, o pacientă cu diabet.

Începerea și menținerea tratamentului cu insulină rămâne o provocare pentru milioane de pacienți din întreaga lume cu diabet de tip 2.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Terapia injectabilă contribuie la reducerea aderenței la tratamente, cu consecințe asupra sănătății.

„Din acest motiv, o insulină săptămânală ar putea fi un punct de cotitură și pentru a îmbunătăți respectarea prescripțiilor medicului”, afirmă Ildiko Lingvay, profesor de medicină internă la UT Southwestern și autor principal al ambelor studii.

Primul studiu a implicat 205 pacienți din șapte țări (Statele Unite, Croația, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia și Spania) și a demonstrat eficacitatea substanțială și siguranța terapiei săptămânale.

Al doilea studiu a inclus 154 de pacienți din cinci țări (Statele Unite, Canada, Republica Cehă, Germania și Italia) pentru a evalua cele mai bune modalități de a trece de la un regim zilnic la un regim săptămânal.

„Administrare de insulină o dată pe săptămână facilitează tratamentul și reduce sarcina și pentru profesioniștii din domeniul sănătății care au grijă de pacienți, în special cei care locuiesc în unități de îngrijire pe termen lung și cei cu probleme de memorie”, concluzionează Lingvay.