• Valeriu Gheorghiță: „Din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente trombo-embolice, până la acest moment, au fost peste 207.000 de anulări în platformă
  • Valeriu Gheorghiță: „Apreciem absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment, este nevoie de mai multă informare, avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului
  • Valeriu Gheorghiță: Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării a acestui vaccin, probabil vor fi recomandări suplimentare

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți, că, din luna martie și până acum, aproape o treime dintre cei programați la vaccinare cu serul de la AstraZeneca nu s-au prezentat pentru vaccinare.

Din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente trombo-embolice, până la acest moment, au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele care și-au confirmat programarea avem circa 99.000 care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea”, a declarat Valeriu Gheorghiță, care a adăugat că „este un procent mare, avem aproape o treime dintre persoanele programate care nu s-au prezentat”.

El apreciază că mulți dintre cei care și-au anulat programarea la vaccinare cu AstraZeneca s-au înscris în platformă pentru imunizarea cu alte vaccinuri: „Foarte probabil că da, pentru că lista este relativ constantă, avem circa 780.000 de persoane în lista de așteptare”.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Apreciem absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment, este nevoie de mai multă informare, avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și noi care luăm decizia avem nevoie de mai multe informații”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

V.Gheorghiță, despre serul AstraZeneca: Așteptăm recomandările EMA. Se poate ajunge în orice scenariu

Medicul Valeriu Gheorghiță a mai spus și că România așteaptă recomandările Agenției Europene a Medicamentului în ceea ce privește AstraZeneca după ce un înalt oficial al instituției a spus că există o legătură între vaccin și tromboze.

Medicul Valeriu Gheorghiță a spus că se poate ajunge în orice scenariu în ceea ce privește vaccinul AstraZeneca. Totuși, Gheorghiță susține că se așteaptă la recomandări suplimentare și nu la retragerea medicamentului.

Suntem și noi informați legat de declarația EMA. Nu s-a finalizat ședință, după vor fi transmise recomandările clare, ne așteptăm să se transmită recomandări particulare. Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării a acestui vaccin, probabil vor fi recomandări suplimentare. Noi sperăm să se facă aceste recomandări ca să avem o sursa clară pentru luarea deciziilor”, a mai declarat Gheorghiță.

În România nu au fost confirmate cazuri de tromboze asociate cu vaccinarea, a precizat Gheorghiță

Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul European Medicines Agency (EMA), a legat vaccinul produs de AstraZeneca de cazurile de tromboze semnalate, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, publicat marţi, conform medicalexpress.com.

„Putem să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul”, a spus Cavaleri, care a adăugat că nu sunt clare cauzele acestor reacții.

El a precizat că agenția va veni cu detalii suplimentare.

În martie numeroase țări au întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca, după mai multe raportări care evidențiau apariția de cheaguri de sânge la cei vaccinați. European Medicines Agency a spus atunci că nu a identificat încă niciun factor de risc, cum ar fi vârsta, sexul sau antecedente de tulburări de coagulare a sângelui, pentru cazurile de tromboză raportate. EMA a reiterat faptul că beneficiile vaccinului depășesc riscurile, dar a avertizat că oamenii ar trebui să fie conștienți de „mica posibilitate” de apariție a cheagurilor rare de sânge și trebuie să solicite asistență medicală.