• Mai multe studii clinice cu spray-uri nazale împotriva COVID sunt în curs de desfășurare.
  • Vietnam, Thailanda, Brazilia și Mexic au început deja să producă vaccinul nazal în așteptarea succesului testelor clinice.
  • Un vaccin nazal ar fi probabil folosit ca vaccin de rapel în SUA, dar ar putea fi utilizat pe scară largă și în părțile mai puțin dezvoltate ale lumii, unde vaccinurile injectabile sunt prea costisitoare.

Oamenii de știință lucrează la vaccinuri anti-COVID administrate prin spray-uri nazale care ar putea împiedica coronavirusul să invadeze organismul prin cel mai frecvent punct de intrare, membrana mucoasă a nasului și a gâtului.

Mai multe studii clinice cu spray-uri nazale împotriva COVID sunt în curs de desfășurare. Vietnam, Thailanda, Brazilia și Mexic au început deja să producă vaccinul nazal în așteptarea succesului testelor clinice.

Un vaccin nazal ar fi probabil folosit ca vaccin de rapel în Statele Unite, dar ar putea fi utilizat pe scară largă și în părțile mai puțin dezvoltate ale lumii, unde vaccinurile injectabile sunt prea costisitoare.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

În timp ce vaccinurile injectabile ajută organismul să se ferească de boli grave, vaccinurile nazale ar putea împiedica virusul să pătrundă în organism. Eficacitatea vaccinurilor injectabile se diminuează în timp, iar variantele COVID pot eluda vaccinurile, după cum demonstrează numărul mare de cazuri Omicron.

„Dacă te gândești la corpul tău ca la un castel, o vaccinare intramusculară protejează cu adevărat zonele interioare ale castelului tău, astfel încât, odată ce invadatorii intră, acea imunitate îi protejează împotriva preluării tronului”, a declarat, pentru The Guardian, Sean Liu, director medical al unității de studii clinice COVID de la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York City.

„Dar dacă îți antrenezi sistemul imunitar să lucreze la porțile castelului, atunci invadatorii nu numai că au probleme în a intra, dar ar putea avea probleme în a se răspândi înăuntru.”

Un vaccin nazal ar putea fi mai ușor de fabricat și distribuit

Un vaccin nazal ar putea fi mai ușor de fabricat și distribuit, deoarece este depozitat într-un frigider obișnuit și nu la temperaturi foarte scăzute, cum sunt vaccinurile Moderna și Pfizer cu ARNm. În plus, vaccinurile sub formă de spray nazal ar putea fi mai simplu de administrat în cazul persoanelor care sunt reticente față de forma injectabilă a vaccinurilor anti-COVID.

Peter Palese, care lucrează la producerea vaccinurilor nazale la Școala de Medicină Ichan, a declarat că o doză nazală ar putea fi produsă cu aproximativ 30 de cenți, comparativ cu 30 de dolari cum este cazul dozelor Moderna sau Pfizer.

Oamenii de știință se confruntă cu multe provocări în cercetările lor, în special în ceea ce privește măsurarea intensității răspunsului imunitar la vaccinul nazal.

În ianuarie 2021, cercetătorii de la Universitatea Lancaster din Anglia și de la Texas Biomedical Research Institute din San Antonio au raportat că rozătoarele cărora li s-au administrat două doze de vaccin nazal au avut răspunsuri de anticorpi și celule T suficient de puternice pentru a suprima SARS-CoV-2.