• Un stimulator cardiac wireless, care se poate dizolva în corp, a fost creat de o echipă de cercetători
  • Dispozitivul, care ar costa aproximativ 100 de dolari, nu are cabluri şi poate fi controlat şi programat din exteriorul corpului
  • Poate dura ani de zile pentru ca noul dispozitiv să fie aprobat pentru utilizare

Un stimulator cardiac wireless, care se poate dizolva în corp, a fost creat pentru pacienţii care au nevoie doar temporar de ajutor pentru a îşi regla bătăile inimii, relatează The Guardian.

De când a fost implantat primul stimulator cardiac, în 1958, milioane de oameni au beneficiat de aceste dispozitive. Conform auditului naţional pentru gestionarea ritmului cardiac, 32.902 de stimulatoare cardiace au fost implantate pentru prima dată în Marea Britanie în 2018-2019.

În timp ce unii oameni au nevoie de stimulatoare cardiace permanente, alţii au nevoie de ele pentru doar câteva zile sau săptămâni, de exemplu, după o intervenţie chirurgicală pe cord deschis.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„După o perioadă de risc critic, funcţionalitatea de stimulare nu mai este necesară”, a spus profesorul John A Rogers de la Northwestern University din Illinois, Statele Unite, co-autor al studiului care dezvăluie noul model.

Chiar dacă stimulatoarele cardiace pot fi deja utilizate pentru perioade scurte de timp, experţii spun că există unele probleme, inclusiv faptul că persoanele se pot infecta din cauza cablurilor aflate în piele. Alimentarea externă şi sistemul de control pot fi deconectate accidental, iar ţesutul cardiac poate fi deteriorat atunci când dispozitivul este îndepărtat.

Cum funcţionează stimulatorul cardiac fără fir

Acum, cercetătorii spun că au dezvoltat un stimulator cardiac fără baterii, care poate fi implantat direct pe suprafaţa inimii şi absorbit de corp atunci când nu mai este necesar.

Dispozitivul, care ar costa aproximativ 100 de dolari, nu are cabluri şi poate fi controlat şi programat din exteriorul corpului.

Oamenii de ştiinţă care au creat aparatul spun că dispozitivul, care este subţire, flexibil şi cântăreşte mai puţin de jumătate de gram, a fost făcut din materiale precum magneziu, siliciu şi un polimer cunoscut sub numele de PLGA, toate acestea fiind compatibile cu corpul, dar care suferă reacţii chimice care le permit să se dizolve şi să fie absorbite în timp.

Dispozitivul, care seamănă cu o minusculă rachetă de tenis, este alimentat de o tehnologie fără fir, similară cu cea folosită pentru încărcarea wireless a telefoanelor sau periuţelor de dinţi electrice.

Când va putea fi folosit dispozitivul

Echipa a testat dispozitivul pe inimi de şoareci şi iepuri, precum şi bucăţi din inima umană şi pe câini şi şobolani vii.

„Am testat dispozitivele pe animale mici şi mari şi pe inimile de la donatorii de organe, dar încă nu le-am testat pe pacienţi umani”, a spus Rogers. Acesta a mai adăugat că poate dura ani de zile pentru ca noul dispozitiv să fie aprobat pentru utilizare.