• Inhalarea aerului poluat ar putea duce la transportul particulelor toxice din plămâni către creier.
  • Odată ajunse în creier, particulele sunt greu de eliminat.
  • Poluarea aerului conține mai multe componente toxice.

Inhalarea aerului poluat ar putea duce la transportul particulelor toxice din plămâni către creier, prin intermediul fluxului sanguin, contribuind la tulburări cerebrale și leziuni neurologice, menționeză Upi.

Există lacune în cunoștințele noastre în ceea ce privește efectele nocive ale particulelor fine din aer asupra sistemului nervos central. Această lucrare aruncă o nouă lumină asupra legăturii dintre inhalarea particulelor și modul în care acestea se deplasează ulterior în organism”, a declarat co-autorul, profesorul Iseult Lynch, de la Universitatea din Birmingham.

Datele sugerează că un număr de până la opt ori mai mare de particule fine poate ajunge la creier prin deplasarea, prin fluxul sanguin, din plămâni decât prin trecerea directă prin nas, adăugând noi dovezi privind relația dintre poluarea aerului și efectele dăunătoare ale acestor particule asupra creierului”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Particulele ajunse la creier sunt greu de eliminat

Oamenii de știință au descoperit că particulele inhalate pot intra în fluxul sanguin după ce traversează bariera aer-sânge, ajungând în cele din urmă la creier și ducând astfel la deteriorarea barierei aer-sânge și a țesuturilor înconjurătoare. Odată ajunse în creier, particulele au fost greu de eliminat și au fost reținute mai mult timp decât în alte organe.

Dovezile recente au evidențiat o legătură puternică între nivelurile ridicate de poluare atmosferică și neuroinflamarea accentuată, modificări asemănătoare cu Alzheimer și probleme cognitive la persoanele în vârstă și chiar la copii.

Poluarea aerului are mai multe componente toxice, dar particulele (PM, în special particulele fine din mediul ambiant, cum ar fi PM2,5 și PM0,1), sunt cele mai îngrijorătoare în ceea ce privește provocarea de efecte dăunătoare asupra sănătății.

Cercetătorii au declarat că descoperirile oferă noi dovezi în stabilirea riscurilor pe care le prezintă poluarea cu particule pentru sistemul nervos central, dar cercetătorii recomandă mai multe investigații privind mecanismul prin care particulele fine ambientale inhalate ajung la creier.