• Mai mult de trei sferturi (78%) dintre bărbații diagnosticați cu această boală supraviețuiesc mai mult de 10 ani.
  • Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați.
  • Cercetătorii au declarat că nu există nicio dovadă a unei legături de cauzalitate între cancerul de prostată și dimensiunea prostatei sau simptomele urinare masculine supărătoare.

Mesajele de sănătate publică referitoare la cancerul de prostată se concentrează în mod eronat asupra simptomelor urinare și pot împiedica eforturile de detectare precoce, au avertizat oamenii de știință. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au declarat că nu există nicio dovadă a unei legături de cauzalitate între cancerul de prostată și dimensiunea prostatei sau simptomele urinare masculine supărătoare.

Cu toate acestea, ghidurile de sănătate publică promovează în mod regulat această legătură, nevoia crescută de a urina fiind una dintre cele mai importante pe lista simptomelor pentru cancerul de prostată oferită pe site-ul web al NHS.

Într-o analiză publicată în revista BMC Medicine, cercetătorii susțin că percepția puternică a publicului că simptomele urinare masculine sunt un indicator cheie al cancerului de prostată poate împiedica în mod serios eforturile de încurajare a prezentării timpurii.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Pentru ca ratele de diagnosticare precoce să se îmbunătățească, solicităm un mesaj clar și puternic care să arate că cancerul de prostată este o boală tăcută, în special în stadiile curabile, iar bărbații ar trebui să se prezinte pentru testare, indiferent dacă au sau nu simptome, se arată în lucrare.

Acest lucru ar trebui făcut în paralel cu alte eforturi în curs de desfășurare pentru a crește gradul de conștientizare, inclusiv vizând bărbații cu cel mai mare risc din cauza strămoșilor rasiali sau a istoricului familial. Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați. Mai mult de 52.000 de bărbați sunt diagnosticați cu acesta în fiecare an și se înregistrează peste 12.000 de decese, potrivit Cancer Research UK.

Mai mult de trei sferturi (78%) dintre bărbații diagnosticați cu această boală supraviețuiesc mai mult de 10 ani, dar această proporție nu s-a schimbat aproape deloc în ultimul deceniu în Marea Britanie – în principal, din cauza faptului că boala este depistată într-un stadiu relativ târziu. În Anglia, aproape jumătate din toate cancerele de prostată sunt depistate în stadiul trei sau patru.

Vincent Gnanapragasam, profesor de urologie la Universitatea Cambridge, a declarat: Când majoritatea oamenilor se gândesc la simptomele cancerului de prostată, se gândesc la probleme cu urinarea sau la nevoia de a face pipi mai des, în special în timpul nopții. Această percepție eronată durează de zeci de ani, în ciuda dovezilor foarte puține, și este posibil să ne împiedice să depistăm cazurile într-un stadiu incipient.