Oamenii de știință avertizează: “Coronavirusul ar putea o legătură cu diabetul la copii”

Sursa foto: Profimedia
  • Cercetătorii britanici au analizat rapoartele de la 5 secții de pediatrie din nord-vestul Londrei
  • Oamenii de știință cred că noul virus ar putea cauza diabetul de tip 1 la copii
  • Totuși, unul dintre autorii studiului spune că sunt șanse minime ca cei mici să dezvolte forme grave de coronavirus
  • Medicii îndeamnă părinții să fie precauți pentru ca boala să fie depistată la timp

Oamenii de știință de la Imperial College London susțin că Covid-19 ar putea avea o legătură cu o creștere a numărului de copii diagnosticați cu diabet de tip 1, scrie mirror.co.uk

Numărul de copii diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1, în spitalele din nord-vestul Londrei, s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Proteina spike a coronavirusului – cunoscută și sub numele de proteina S, ar putea ataca și distruge celulele pancreatice care produc insulină, la fel ca diabetul, spun oamenii de știință.

Unul dintre autorii studiului spune că sunt șanse minime ca cei mici să dezvolte forme grave de coronavirus. Pe de altă parte, cercetătorii spun că trebuie să luam în considerare complicațiile care apar la copii în urma infectării.

O creștere a numărului de copii diagnosticați cu diabet, în timpul pandemiei, a fost raportată și în China și în Italia, însă, deocamdată nu a fost demonstrată o legătură dintre Covid-19 și diabet zaharat.

Co-autoarea studiului, Rebecca Unsworth spune că diabetul de tip 1 poate fi gestionat prin injecții de insulin, cu toate astea, dacă boala nu este descoperită și tratată la timp, copiii s-ar putea simți foarte slăbiți.

Dacă nivelul de zahăr din sânge rămâne ridicat, celulele pot dezvolta cetoacidoza diabetic (CAD), cea mai gravă complicație acută, care, netratată, poate determina coma diabetică și chiar deces.

Cercetătorii au analizat datele de la cinci secții de pediatrie din patru spitale din nord-vestul Londrei, între 23 martie și 4 iunie.