• Potrivit experților, persoanele care suferă de alergii vor avea simptome mai severe, ca urmare a schimbărilor climatice.
  • Alergiile la polen afectează aproximativ 30% dintre copiii din întreaga lume.
  • Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Communications, sezonul alergiilor va începe cu câteva săptămâni mai devreme și se va termina cu câteva zile mai târziu, pe măsură ce planeta se încălzește.

Schimbările climatice au făcut deja ca sezonul de alergii să devină mai lung, iar nivelurile de polen mai mari. Potrivit experților, persoanele care suferă de alergii vor avea simptome mai severe, ca urmare a schimbărilor climatice.

Cercetătorii în domeniul climei de la Universitatea din Michigan au studiat 15 polenuri de plante diferite din SUA și au folosit modele computerizate ca să estimeze cât de mult se va agrava sezonul de alergii până în 2100.

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Communications, sezonul alergiilor va începe cu câteva săptămâni mai devreme și se va termina cu câteva zile mai târziu, pe măsură ce planeta se încălzește. Pe parcursul sezonului, numărul polenului s-ar putea să se dubleze în anumite locații.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Vremea mai caldă face ca plantele să înceapă să înflorească mai devreme și să continue acest proces pentru perioade mai lungi.

Între timp, creșterea dioxidului de carbon din aer, rezultat din arderea combustibililor fosili precum cărbunele, benzina și gazele naturale, încurajează plantele să producă mai mult polen, potrivit coautorului cercetării, Allison Steiner, cercetător în domeniul climei la Universitatea din Michigan.

Nivelul de polen a crescut, iar sezonul de alergii a început mai devreme din 1990, potrivit unui studiu publicat în urmă cu un an de un grup de academicieni, o mare parte din această creștere datorându-se schimbărilor climatice.

Sezonul polenului în Statele Unite obișnuia să înceapă în jurul Zilei Sfântului Patrick (n.red. 17 martie), dar acum începe în jurul Zilei Îndrăgostiților (n.red. 14 februarie), potrivit alergologilor.

Potrivit celui mai recent studiu, sezonul de alergii va dura mult mai mult, iar nivelurile de polen vor crește vertiginos. Cât timp și cât de mult, depinde de polenul în cauză, de locație și de cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă.

Sezonul alergiilor

Alergiile la polen afectează aproximativ 30% dintre copiii din întreaga lume și 40% dintre tinerii americani.

Potrivit cercetătorului în domeniul climei la Universitatea din Michigan Yingxiao Zhang, ambrozia și gramineele, care sunt alergii polenice predominante, vor avea sezoane mai lungi și concentrații mai mari de polen în viitor.

Potrivit lui Bill Anderegg, biolog și cercetător în domeniul climei la Universitatea din Utah, previziunile echipei de la Universitatea din Michigan arată o creștere de aproximativ două ori a problemelor legate de polen din 1990 încoace. Anderegg, care nu a fost implicat în studiul actual, a declarat: „În general, acesta este un studiu semnificativ„.

Acesta informează comunitatea științifică că, din cauza schimbărilor climatice, se așteaptă ca modelele istorice de sezoane polenice mai lungi și mai severe să persiste. Acest lucru va avea implicații semnificative asupra sănătății persoanelor cu alergii și astm.