• Cercetătorii caută 46 de voluntari care să primească doze de vaccin Marburg ChAdOx1 la Universitatea din Oxford.
  • Oxford Vaccine Group dorește să testeze vaccinul pe persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
  • Au existat mai multe focare ale bolii în Africa Subsahariană, inclusiv în Tanzania și Guineea Ecuatorială în 2023.

Oamenii de știință lansează primul lor studiu de vaccin pe oameni pentru un virus extrem de mortal.
Virusul Marburg este din aceeași familie cu Ebola și a fost descoperit în 1967. În prezent, nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru acest virus, care este clasificat drept o boală infecțioasă cu consecințe grave” de către Agenția britanică pentru securitatea sănătății, scrie BBC.

Acum, cercetătorii caută 46 de voluntari care să primească doze de vaccin Marburg ChAdOx1 la Universitatea din Oxford. Oxford Vaccine Group dorește să testeze vaccinul pe persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Grupul este finanțat de Ministerul Sănătății și Asistenței Sociale, ca parte a UK Vaccine Network (UKVN), un program de ajutor britanic care dezvoltă vaccinuri pentru boli cu potențial epidemic în țările cu venituri mici și medii. Profesorul Teresa Lambe OBE este cercetător științific principal, a declarat ea: Deși focarele de virus Marburg au fost istoric mici, această boală devastatoare a început să se răspândească și mai mult, iar potențialul de a provoca o pandemie și de a provoca suferință multora este o preocupare reală.”

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Au existat mai multe focare ale bolii în Africa Subsahariană, inclusiv în Tanzania și Guineea Ecuatorială în 2023. Virusul poate fi transmis între oameni prin contact direct și fluide corporale, ceea ce înseamnă că lucrătorii din domeniul sănătății sunt cei mai susceptibili de a fi infectați.

Virusul poate împiedica capacitatea sângelui de a se coagula, ceea ce poate duce la hemoragii interne și, de asemenea, la inflamarea creierului. Are o rată de mortalitate estimată de până la 88% pe baza focarelor anterioare.

Profesorul Lambe a declarat: Fără tratamente aprobate pentru Marburg, dezvoltarea unui vaccin este esențială. Acest studiu de la Oxford este un prim pas către dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient pentru a proteja oamenii de viitoarele epidemii.”

Citește și