• Oamenii de știință ruși alertează OMS că agentul patogen al ciumei este încă transportat în natură de 250 de specii de mamifere și peste 50 de specii de purici.
  • „Ciuma nu a dispărut din natură”, amintește Alina Balikova, cercetător la Microbe Research Institute, Rusia.
  • În Rusia și în fostele sale republici, oamenii de știință ai institutului au identificat 45 de focare naturale ale acestei boli de temut.

Oamenii de știință ruși alertează OMS că agentul patogen al ciumei este încă transportat în natură de 250 de specii de mamifere și peste 50 de specii de purici.

„Ciuma nu a dispărut din natură”, amintește Alina Balikova, cercetător la Microbe Research Institute, Rusia.

În Rusia și în fostele sale republici, oamenii de știință ai institutului au identificat 45 de focare naturale ale acestei boli de temut.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

Oamenii de știință urmăresc tulpini necunoscute până acum ale bacilului ciumei

The Microbe raportează că certificarea genetică moleculară a tuturor zonelor focale este acum în curs de desfășurare activă. Oamenii de știință urmăresc tulpini necunoscute până acum ale bacilului ciumei.

Recent, în focarele de mare altitudine din Tien Shan au descoperit o nouă populație. Acesta este neamul cel mai apropiat de tulpinile de ciuma lui Iustinian.

Aria sa de răspândire se extinde treptat, iar acest lucru este legat de schimbările climatice, explică Alina Balikova pentru presă.

În cadrul unei discuții legate de această problemă tot mai alarmantă, consilierul prezidențial rus Andrei Fursenko a amintit fraza lui Churchill: Statul Major General se pregătește întotdeauna pentru ultimul război.

Potrivit oficialului, atât societatea rusă, cât și cea mondială trebuie să se pregătească pentru faptul că actuala infecție cu coronavirus nu este ultima și este de departe una dintre cele mai grave boli.

Pandemii au fost, există și vor mai fi. Virușii necunoscuți ai științei își așteaptă momentul, a declarat Alexander Semenov, șeful Institutului de cercetare a infecțiilor virale din Ekaterinburg.

De exemplu, cercetătorii de la Institutul Pasteur din Franța și de la Universitatea din Laos au descoperit recent un virus strâns legat de SARS-CoV-2 la liliecii care trăiesc în peșterile de calcar din nordul Laosului.

Din fericire, acestea se găsesc în locuri nelocuite. Știrea descoperirii a fost publicată în septembrie pe site-ul Research Square.

Și cu cât terenul de reproducere a virusului este mai mare, cu atât mai multe posibilități sunt de a evolua”, amintește cercetătorul, subliniind că rata de vaccinare în Africa de Sud, unde varianta Covid-19 Omicron ia amploare, este de doar 25%, potrivit statisticilor oficiale.

Pericolul gripei aviare rămâne la fel de mare

Natalia Kolosova, cercetător la Departamentul de infecții zoonotice și gripă de la Vector Science Centre, a vorbit despre această amenințare.

Potrivit acesteia, doar una sau două mutații pot da acestui virus capacitatea de a se transmite de la o persoană la alta, deoarece virusurile gripale au o mare variabilitate genetică.

În lume, cazurile în care oamenii contractează gripa aviară nu sunt atât de rare. Din nou, China reprezintă o preocupare deosebită pentru comunitatea științifică mondială.

În februarie 2021, angajații Vector au descoperit primul caz din lume confirmat în laborator de infecție umană cu o tulpină înalt patogenă de gripă aviară H5N8 la o fermă avicolă din orașul rusesc Astrakhan.

Din fericire, boala persoanelor infectate a fost asimptomatică. În plus, OMS a decis să ia H5N8 ca tulpină de vaccin candidat pentru protecția împotriva gripei aviare pentru întreaga lume.

Oamenii de știință ruși au trimis mostre la centrele de cercetare globale de gripă și au reușit să creeze un prototip de vaccin pentru protecție strategică.