• Este de înțeles de ce atât de mulți oameni se tem de păianjeni.
  • Folosiți adesea în filmele de groază pentru a speria publicul, păianjenii sunt înfricoșători, târâitori și par să aibă inteligență.
  • De-a lungul timpului se pare că oamenii și-au accidentat mașinile, au dat foc unei case și au provocat atât de mult zgomot, încât poliția a apărut când încercau să evite sau să omoare un păianjen. 

Folosiți adesea în filmele de groază pentru a speria publicul, păianjenii sunt înfricoșători, târâitori și par să aibă inteligență.

Deși mușcăturile de la anumite tipuri de păianjeni, cum ar fi văduva neagră pot fi fatale, acești păianjeni nu sunt de obicei agresivi decât dacă sunt provocați.

În lume ar exista aproximativ 45.000 de specii diferite de păianjeni. Fiecare păianjen mănâncă lucruri diferite și au în veninul lor molecule distincte care ar putea continua să trateze afecțiunile medicale umane sau să fie reutilizate în alt mod, numărul de moduri în care păianjenii protejează și ajută oamenii abia începe să fie înțeles.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Mătasea unui păianjen, care este „cel mai puternic și mai flexibil biomaterial natural cunoscut de om”, a fost reutilizată de oameni pentru a face bandaje și alte obiecte. Cercetătorii de la Universitatea din Queensland dezvoltă chiar și o nouă formă de analgezic din veninul tarantulelor. Dar beneficiile păianjenilor nu se opresc aici. Unul dintre cele mai mari moduri prin care păianjenii îi ajută pe oameni este pânza lor.

Una dintre cele mai comune insecte pe care o găsește un păianjen în pânza sa este țânțarul, cel mai mortal animal pentru oameni din lume, estimări modeste sugerând că ucid peste 700.000 de oameni pe an și reprezintă 17% din bolile infecțioase ale lumii. Pe lângă țânțari, păianjenii prind și dăunători care distrug culturile. Potrivit Centrului Internațional de Îmbunătățire a Porumbului și Grâului (CIMMYT), „afidele, omizile și gărgărițele distrug aproximativ o cincime din producția totală a culturilor mondiale în fiecare an”.

Dacă păianjenii ar dispărea ne-am confrunta cu foametea

Prin urmare, acest tip de control al dăunătorilor poate fi esențial în protejarea culturilor lumii, în special în agricultura ecologică, care se bazează mai degrabă pe echilibrul prădătorilor și substanțelor naturale decât pe pesticidele chimice. Din fericire, aproape 20% din toate speciile de păianjeni din America de Nord pot fi găsite pe terenurile cultivate din SUA. Într-un interviu pentru The Washington Post, omul de știință în arahnide Norman Platnick a spus că dacă păianjenii ar dispărea, ne-ar afecta atât de mult aprovizionarea cu alimente, încât „ne-am confrunta cu foametea”.

Cu noile riscuri pe care le prezintă insecticidele, fermierii și ecologistii au început să caute modalități alternative de a ține dăunătorii departe de culturi. Președintele Universității Hubei din China, dr. Zhao Jingzhao, a descoperit că o șesime dintre toți prădătorii naturali ai gărgăriței, care este cea mai mare amenințare pentru bumbacul din China, erau păianjeni. Pentru a atrage mai mulți păianjeni, el a plantat zone ierboase, ramificate sub bumbac, reducând în cele din urmă utilizarea substanțelor chimice cu 80%.

Oamenii s-ar putea confrunta cu foametea fără păianjeni

Potrivit lui Norman Platnick, reducerea gravității pierderii păianjenilor pentru populația umană a lumii care se confruntă cu foametea este o modalitate bună de a ne atrage atenția. „Pianjenii sunt controlorii primari ai insectelor. Fără păianjeni, toate culturile noastre ar fi consumate de acești dăunători”, a spus el. Mulți oameni încă mai lovesc păianjenii sau încearcă să-i omoare atunci când intră în casă, dar beneficiile pe care le oferă oamenilor sunt extrem de importante.

Păianjenii și alte nevertebrate reprezintă 98% dintre animalele de pe planetă și sunt esențiali în echilibrarea ecosistemelor, astfel încât celelalte 2% – inclusiv ființele umane – să poată prospera. Așa că data viitoare când dai peste un păianjen, gândește-te la toate aceste motive pentru care nu ar trebui să ucizi păianjenii din casa ta. Poate continua să te salveze pe tine sau pe altcineva de un țânțar infectat cu boală. Poate că va reduce pesticidele de pe fructe și legume. Sau poate pur și simplu se va întoarce pașnic în pânza sacră de mătase pe care o numește acasă.