• La început era bătaie pe ele, dar acum stocurile de vaccin anti-Covid au devenit o problemă.
  • Israel, Canada, SUA și alte țări bogate vaccinează tot mai puțin și milioane de doze sunt aproape expirate.
  • Experții OMS spun că serurile ar trebui să fie trimise în țările sărace, ca să fie stopate noile variante de coronavirus.

Israelul încearcă să rezolve problema printr-un troc cu Marea Britanie. Sunt peste 1 milion de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech care vor expira la finalul lunii. Israelul a demarat deja negocieri pentru realizarea unui schimb de vaccinuri cu Marea Britanie.

Propunerea este ca britanicii să preia acum dozele care sunt aproape de data expirării și să dea la schimb 1 milion de vaccinuri din livrările programate în septembrie.

Negocierile au eșuat, la fel ca și solicitarea Israelului către Pfizer ca să prelungească valabilitatea serului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Care este starea vaccinării în SUA și Canada. Câte vaccinuri sunt stocate acolo și se apropie de data expirării?

În SUA situația devine și mai greu de gestionat, pentru că stocurile cresc de la o zi la alta, iar americanii nu mai reacționează nici la premii, bere gratis sau marijuana, oferite la pachet cu vaccinarea.

Statul Oklahoma, de pildă, are 700 de mii de doze nefolosite și administrează 4.500 de doze pe zi. Milioane de vaccinuri de la Johnson & Johnson vor expira luna aceasta, înainte ca guvernul să prelungească valabilitatea serului cu 6 săptămâni.

Ce soluție are OMS pentru acest surplus de vaccinuri

Viziunea OMS este aceea că vaccinul ar trebui distribuit în mod echitabil tuturor locuitorilor planetei, indiferent de locație sau de naționalitate.

Se încearcă asta prin programul COVAX, dar care a epuizat deja cele 89 de milioane de doze de până acum. Chiar și așa, experții OMS sfătuiesc guvernele occidentale să nu arunce serurile expirate, din speranța că vor putea fi folosite totuși în viitor.