• Cercetătorii din China au analizat datele a peste o jumătate de milion de britanici din UK Biobank și au descoperit că treburile casnice, vizitele sociale și exercițiile fizice au fost asociate cu riscuri reduse pentru mai multe forme de demență.
  • Studiul, condus de Dr. Huan Song de la Universitatea Sichuan din Chengdu, China, a urmărit participanții timp de 11 ani în medie.
  • Participanții au furnizat informații despre treburile casnice, activitățile legate de locul de muncă și utilizarea dispozitivelor electronice, precum și despre cât de des se vizitau cu prietenii și familia sau mergeau la pub-uri, cluburi sociale sau grupuri religioase.

Plimbarea zilnică, curățenia în casă și masa de prânz cu prietenii ar putea fi împreună cheia pentru a evita demența, potrivit cercetătorilor.

Un nou studiu a analizat obiceiurile legate de stilul de viață care ar putea contribui la reducerea riscurilor, în locul factorilor care pot contribui la apariția bolii, scrie UPI.

Cercetătorii din China au analizat datele a peste o jumătate de milion de britanici din UK Biobank și au descoperit că treburile casnice, vizitele sociale și exercițiile fizice au fost asociate cu riscuri reduse pentru mai multe forme de demență.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Studiul, condus de Dr. Huan Song de la Universitatea Sichuan din Chengdu, China, a urmărit participanții timp de 11 ani în medie. Până la sfârșitul urmăririi, 5.185 de participanți au dezvoltat demență.

„Nu putem să ne uităm la acest studiu și să spunem: dacă faceți exerciții fizice, vă veți reduce riscul de Alzheimer – aceasta nu este o concluzie la care putem ajunge, dar este încă o dovadă care sugerează că exercițiile fizice sunt foarte, foarte bune pentru creier”, a declarat Dr. Allison Reiss, profesor asociat la NYU Long Island School of Medicine, care face parte dintr-un consiliu consultativ al Alzheimer’s Foundation of America.

Participanții s-au autoevaluat

Reiss a spus că studiul a fost bine făcut și excepțional datorită dimensiunii sale, deși a fost, de asemenea, subiectiv, deoarece s-a bazat pe chestionare completate de participanți. Aceștia au răspuns la întrebări despre activitățile lor fizice, inclusiv frecvența urcării scărilor, participarea la sporturi intense și utilizarea mijloacelor de transport.

De asemenea, participanții au furnizat informații despre treburile casnice, activitățile legate de locul de muncă și utilizarea dispozitivelor electronice, precum și despre cât de des se vizitau cu prietenii și familia sau mergeau la pub-uri, cluburi sociale sau grupuri religioase.

Totodată, aceștia au raportat istoricul familial de demență, ceea ce i-a ajutat pe cercetători să evalueze riscul genetic pentru Alzheimer.

Beneficiile unei vieți echilibrate

Indiferent dacă aveau sau nu antecedente familiale de demență, toți participanții au beneficiat de efectul protector al activităților fizice și mentale, au constatat cercetătorii.

Mai exact, riscul a scăzut cu 35% în rândul celor care făceau exerciții fizice frecvente; cu 21% în rândul celor care făceau treburi casnice și cu 15% în rândul celor care aveau vizite zilnice cu familia și prietenii, în comparație cu cei care erau cel mai puțin implicați în aceste activități.

Treburile casnice ar putea fi de ajutor pentru că sunt o formă de exerciții fizice, a spus Reiss. Persoanele care fac curățenie, gătesc și grădinăresc ar putea avea, de asemenea, un stil de viață mai activ.

„Chiar cred că a fi activ din punct de vedere fizic pe măsură ce îmbătrânești este un lucru foarte bun”, a spus ea. „Nu renunțați la viață și nu stați pe canapea. Ieșiți și faceți lucruri cu oamenii. Și dacă este vorba de activitate fizică, este grozav. Și activitatea mentală este bună. Continuați să trăiți viața”.