• Sandra Alexiu: „Noi spunem de ani de zile că baza sistemului medical este medicina de familie și nu ne-a auzit nimeni până acum”
  • Sandra Alexiu: „Orice serviciu medical este un serviciu care se plătește. Serviciul de vaccinare este un serviciu medical și este un serviciu care trebuie plătit”

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a fost invitata lui Vlad Craioveanu la „Ochii pe mine!”. Cei doi au discutat despre „vaccinarea noastră cea de toate zilele” și despre provocărilor medicilor de familie în această perioadă. Cum facem să ajungem la mult visata imunizare în masă și unde se blochează procesul românesc de vaccinare.

Invitata lui Vlad Craioveanu își așteaptă încă rândul la vaccinare. Consideră justificată inițiativa de a începe procesul de vaccinare cu personalul medical din spitale, adică oamenii din prima linie în lups împotriva Coid-19. Îți spune și care sunt motivele.

,,Îmi aștept încă rândul la vacinare și când îmi va veni rândul, o să arăt lucrul ăsta public. Noi, medicii de familie, suntem printre ultimii vaccinați din primii val. După ce se vaccinează personajul spitalelor, urmează și ceilalți medici aflați în afara spitalelor, respectiv medici dentiști, medici de familie, medici școlari.”

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

S. Alexiu: „Ne confruntăm și cu o lipsă de personal și cu un personal obosit”

,,România a ales să înceapă vaccinarea cu personalul medico-sanitar, probabil și din cauza faptului ca ne confruntăm și cu o lipsă de personal și cu un personal obosit care trebuie sa continua în același rit, pentru ca ați văzut că nu scade numarul de infectări. Urmează o etapă a doua și cu alte persoane din administrație, cu personalul de învățământ, cu pacienții care au anumite boli cronice.”

S. Alexiu: „Oamenii încă așteaptă lămuriri, încă așteaptă explicații  pe înțelesul tuturor”

În legătură cu reticența multora dintre români la vaccin, Sandra Alexiu mărturisește că depinde de mediul în care trăiește fiecare, de sursa informațiilor pe care le au și de educația medicală, cu multe carențe printre populația noastră.

Pe lângă asta, medicul de familie susține că oamenii au nevoie de informații clare și pe înțelesul lor.

,,În primul rând, se tem de necunoscut și primul impuls al omului este să respingă acel lucru nou și să aștepte să vadă ce se întâmplă. Ei încă așteaptă lămuriri, încă așteaptă explicații  pe intelesul tuturor. Trebuie să ne adresăm acelor temeri pe care le au.  (…) Fiecare din ce a auzit. Cu toate astea, noi trebuie să le explicăm, pentru că uneori sunt lucruri care depășesc mult puterea de înțelegere a unei populații puțin educatate din punct de vedere medical.”

S. Alexiu: „Nu îmi imaginez că își imaginează cineva că un serviciu medical nu trebuie plătit”

Dr. Sandra Alexiu lămurește și subiectul despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă și anume faptul că medicii de familie vor primi diferite sume de bani pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze. Reamintim și faptul că Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății declara că se bazează pe medicii de familie în cadrul acestui demers de vaccinare, extrem de important pentru imunizarea în masă.

,,Oamenii cred că medicii funcționează cu nimic. Nu imi imaginez că își imaginează cineva că un serviciu medical nu trebuie plătit. Cred că această problemă vine din vechea și antica perioadă comunistă în care se spunea că totul este gratis. În general, ce e gratis costă mai mult decât atunci când știi prețul. Orice serviciu medical este un serviciu care se plătește. Serviciul de vaccinare este un serviciu medical și este un serviciu care trebuie plătit. Este o muncă pe care o faci după ce ai învățat niște ani. Aici nu vorbim de o simplă injecție. Serviciul de vaccinare nu este o simplă injecție pe care poate să o facă oricine, la colțul străzii, fără pregătire.”

Dr. Sandra Alexiu: „Nu ne-a auzit nimeni până acum”

,,În general, oamenii sunt mai ușor de convins atunci când cineva care îi cunoaște și în care au încredere vine să le spună. Sigur că toți au nevoie de modele, de persoane cunoscute, dar cred că oamenii simpli, dintr-un mediu în care nu ajung foarte multe informații, dacă este să cântărească între medicul lor de familie și o persoană care se schimbă foarte des în guvern sau cineva nou de la televizor, s-ar putea să nu aibă atâta putere de convingere și să nu aibă atâta greutate ca medicul. (…) Pe de altă parte, să știți că mă bucur că ministrul Voiculescu se bazează pe noi, pentru că noi spunem de ani de zile că baza sistemului medical este medicina de familie și nu ne-a auzit nimeni până acum.”

S. Alexiu: „Ce am primit, am primit din donații și sponsorizări”

Dr. Sandra Alexiu explică faptul că vaccinarea este o muncă de echipă. Fiecare își știe aportul și rolul în acest process extrem de important pentru vremurile pe care le trăim. Cât despre ajutorul primit de la stat de către medicii de familie, invitata lui Vlad Craioveanu mărturisește un lucru dureros pentru România lui 2021.

,,Vaccinarea nu se face numai cu medici de familie. Se face cu echipe întregi în care medicul de familie este coordinator și este promotor.  Avem asistenți medicali, avem registratori. Este o armată de oameni care trebuie să pună umărul și să facă lucrurile să meargă. (…) Echipamentele nu ne-au fost date niciodată. Noi ni le-am achizițonat singuri. Noi nu am primit de la nimeni. Ce am primit, am primit din donații și sponsorizări. Statul român nu ne-a dat nici măcar o mască de la începutul pandemiei și până acum. În centrele de vaccinare, din câte stiu, o parte din achiziții se vor face centralizat și se vor primi la aceste centre din echipamentul de protecție, seringile. Nu vorbim doar de flacoanele de vaccin. Sunt multe de care ai nevoie. Toate pungile, tot ce înseamnă deșeuri, toate fluxurile. Trebuie să ai tot ce scrie la carte plus trusa de urgență.  (…) Nu așteptăm să ni le dea toate Guvernul, dar nu se pune problema să ni le aducem noi de acasă.”

Dr. Sandra Alexiu: ,,Statul român nu a permanentizat analizele anuale”

, Când era ministrul Eugen Nicolăescu, a fost un program care a trimis oamenii la analize și a introdus adânc în conștiința noastră ideea de analize anuale. Aceste analize anuale au fost doar atunci. Statul român nu a permanentizat aceasta chestiune. Cu toate că au trecut 12 ani de atunci, și acum sunt oameni care vin și spun că vor trimitere pentru analizele anuale. Acest lucru nu se întâmplă. Noi, ca să dăm să facem niște analize unui pacient, trebuie să suspicionăm o boală. Un pacient sănătos, dacă dorește să își facă un consult, vine să îi facem un consult de bilanț, dar pentru un pacient care nu are niciun simptom, deci vine să vadă cum se simte, noi nu avem la dispoziție decât două-trei analize pe care trebuie să și le plătească (…) Sănătatea nu este gratuită. Sănătatea este un lucru foarte scump și fiecare stat trebuie să dozeze foarte bine ceea ce oferă. Și banii alocați în bugetul statului pentru sănătate sunt foarte puțini.”