Octavian Jurma despre deschiderea școlilor: Președintele aruncă securea războiului în societatea civilă

Octavian Jurma: Președintele aruncă securea războiului în societatea civilă Mediafax Foto
  • Medicul Octavian Jurma susţine că măsura care condiţionează deschiderea şcolilor de gradul de vaccinare din interiorul unităţilor de învătământ este arbitrară şi ineficientă.
  • Au distrus din nou campania de vaccinare şi certificatul verde, pregătiţi-vă să o luăm de la capăt, este opinia lui Jurma.

Medicul Octavian Jurma îi critică dur pe politicienii care au propus măsura care va duce la divizarea societăţii.

„Aruncând acest criteriu, perfect arbitrar, de 60% dintre profesori şi personal vaccinaţi doar ca pretext pentru a ignora situaţia epidemiologică, Preşedintele aruncă securea războiului în sânul societăţii civile de parcă nu am fi suficient de divizaţi”, este opinia cercetătorului.

Octavian Jurma mai spune că profesorii vor ajunge în atenţia publicului, aşa cum s-a întâmplat cu medicii.

„Acum e vină profesorilor că nu se deschid şcolile. Ei au devenit inamicul numărul 1 din cauza cărora şcoală nu se poate deschide, nu incompetenţa şi neglijenţă voastră. Am terminat cu demonizarea medicilor şi acum a venit rândul profesorilor. Ce să facem? Ar trebui că părinţii să fugărească profesorii cu furcile pe stradă că se se vaccineze? Să ne transferăm copiii în şcolile vaccinate?”, se întreabă specialistul.

Concluzia lui Octavian Jurma este că măsura nu va reduce numărul persoanelor infectate şi va produce resentimente în societate

„Efectul epidemiologic al măsurii este infim. 60% din personal vaccinat nu poate împiedică şcoală să devină un focar, pentru că înseamnă un procent de sub 30% din comunitatea şcolii respective. Efectul psihologic însă este imens pentru că obligaţia de vaccinare nu este inclusă în ordin, doar invitaţia la ura şi resentimente”, susţine Octavian Jurma.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că şcolile vor rămâne deschise în funcţie de gradul de vaccinare al personalului din fiecare unitate de învăţământ.

„Va fi introdusă o nouă condiţie pentru ca şcolie să continue cu prezenţa fizică, anume gradul de vaccinare al personalului şcolii”, a anunţat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei vor emite vineri un ordin comun pe această temă. Pragul de vaccinare ar putea fi 60%, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.