• Octavian Jurma, despre vaccin: „Îl fac, pentru că este una dintre cele mai vechi tehnologii din industria medicala”
  • Octavian Jurma, despre măsurile pe care le-ar lua pentru a limit răspândirea virusului: „A doua masură ar fi să deschidem înscrierile pentru vaccinare pentru toate cele trei etape”
  • Octavian Jurma: „Virusul evoluează. Trebuie să ne adaptăm măsurile și cea mai eficientă unealtă este vaccinul”

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a vorbit în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show” despre coronavirus și despre vaccin.

Octavian Jurma spune că se va vaccin săptămâna viitoare. Marius Tucă l-a întrebat ce le transmite celor care contestă vaccinul. Sper sa il fac saptamana aceasta.

Octavian Jurma: „Îl fac, pentru că este una dintre cele mai vechi tehnologii din industria medicala. Folosim tehnologie la mașini mult mai noi, avem încredere că cei care ne furnizează au interesul ca noi să o folosim în siguranță. Să nu uităm că vaccinurile se produc de mai mult timp decât automobilele. Discutăm de o industrie veche și verificată în timp.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Marius Tucă: Tuca: „Toate predicțiile pe care le-ați făcut până acum am fost bune. Ce se va întâmpla în România? La câte cazuri vom ajunge? Vom ajunge în starea de lockdown, ca în Anglia, Germania, Irlanda?”

Octavian Jurma: „Din păcate, deja de săptămână trecută am asistat la o schimbare de trend. Am avut o scădere reală până la mijlocul lunii decembrie, rezultatul măsurilor luate. Dar această curbă aparentă a fost accentuată de scăderea numărului de teste, care a adus la o senzație falasă de relaxare. (…) Săptămâna trecută am avut un numar mai mic de teste. Aceasta este o schimbare, acest trend continuă și în această săptămână. A crescut și numărul de teste clinice. Per total ne apropiem de vârful din noiembrie, de circa 38.000 de test.”

Ce măsuri ar lua medicul Octavian Jurma în lupta cu coronavirusul

Octavian Jurma: „Prima s-a luat deja, includerea testelor cu antigen. Este cea mai simplă și cea mai utilă. Ne permit să izolăm oamenii și să limităm infecția.”

„A doua masură ar fi să deschidem înscrierile pentru vaccinare pentru toate cele trei etape. Știm că avem o prioritizare clară, dar nu putem aștepta după medici, trebuie să mergem în paralel cu categoriile 2 și 3 la nivel de înscriere. Când eu m-am înscris, am și luat o decizie de a mă vaccina.”

„Aș considera lockdown-ul util. Dacă ar ține doar de mine, odată ce cifrele sunt confirmate că trendul acesta este real și anticipăm peste două, trei săptămâni 10.000 de cazuri, aș profita de vaccinare ca să introduc o stare generală de carantină, chiar dacă nu foarte stricte, să păstram mobilitatea profesională. Este mult mai ușor să alegi vaccinarea dacă alternativa este reprezentată de măsurile de restricție.”

Medicul Octavian Jurma este de părere că profesorii și educatorii trebuie introduși din start în schema de vaccinare.

Octavian Jurma: „Dacă declarăm că școala este o prioritate, aș vrea să subliniez că atitudinea ministrului Educatiei mi s-a părut foarte sănătoasă. Nu știm situația epidemiologică, primul pas este atestat, adevărul despre pandemie. Vedem cât este de grav. Comparăm riscurile epidemiologice cu riscul de închidere a școlii.”

„Tulpina care ne infectează și pe noi în România este de 10 ori mai contagioasă decât cea care a venit din China. Virusul evoluează. Trebuie să ne adaptăm măsurile și cea mai eficientă unealtă este vaccinul. Acum este un moment foarte prost să te infectezi când în câteva săptămâni ai putea avea acces la vaccin. Din acest motiv școlile sunt tratate cu mare atenție.”