• Jumătate dintre bolnavii cronici nu au primit tratamentele necesare
  • Mortalitatea lunară din octombrie, cu 27% peste media ultimilor 9 ani
  • Azi, 3.252 de cazuri noi de COVID din 8.059 de teste
  • În judeţul Buzău, niciun spital nu are aparat de testare PCR

Pandemia e devastatoare pentru bolnavii cronici din România. Cifrele confirmă asta. În octombrie, s-a înregistrat un record de morţi.

Numărul total al deceselor a fost cu peste 27% mai mare decât media ultimilor nouă ani. La un deces pus pe seama COVID, alte două au fost cauzate suplimentar de măsurile anti-COVID. Bolnavii cronici sunt refuzaţi de spitale sau sunt puşi să aştepte, iar jumătate nu au primit tratamentele de care aveau nevoie.

Cezar Irimia, reprezentant Alianța Pacienților Cronici din România: „Nu mai avem o evidență clară, în România, observ de la începutul pandemiei că se moare doar de Covid, noi, ceilalți pacienți cronici nu mai avem voie nici să murim. Lăsând ironia la o parte, trăim o tragedie majoră în această perioadă de pandemie pentru că noi, pacienții cronici, prin deciziile luate privind pandemia am fost marginalizați, chiar ignorați de sistemul de sănătate. Chiar nu am fost primiți la servicii medicale de specialitate.”

Încă una despre incompetenţa statului român. În judeţul Buzău, niciun spital nu are aparat de testare PCR. Consiliul Judeţean caută spaţiu. Și tot caută de peste o luna. În Buzău, funcționează un singur aparat de testare RT-PCR, la Direcția de Sănătate Publică. Seful PSD Ciolacu este deputat de Buzau. Pentru ca nu pot fi facute teste, judetul este fruntas la numarul de imbolnaviti la mia de locuitori, firesc, nu?

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ