• Olanda a decis să folosească un dispozitiv surprinzător pentru a accelera procesul de testare.
  • Este vorba despre un device care „adulmecă” infecțiile cu coronavirus.
  • Aparatul ar putea fi introdus în companii și în școli.

Facilitățile de testare din Amsterdam au fost săptămâna aceasta primele care au început să utilizeze SpiroNose, un dispozitiv care cere unei persoane să respire în el pentru a detecta o posibilă infecție cu coronavirus timp de 1 minut, potrivit New York Post.

Verificările pentru acest dispozitiv au durat luni de zile, după care autoritățile batave au decis că SpiroNose este de încredere în cazul rezultatelor testărilor negative. „Dacă ești testat negativ, este un rezultat valabil și poți să pleci”, spune Mariken van der Lubben, expertă în boli infecțioase la serviciile municipale de sănătate din Amsterdam. În cazul în care o persoană primește un rezultat pozitiv după SpiroNose, aceasta trebuie să urmeze și un test PCR pentru a stabili dacă infecția detectată a fost provocată de virusul SARS-CoV-2.

„Este o tehnologie promițătoare”

Serviciul de Sănătate din Olanda a comandat circa 1.800 de astfel de dispozitive, iar planul oficialilor este de a le introduce în centrele de testare în următoarele luni.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Este o tehnologie promițătoare datorită vitezei, poți obține un rezultat după un minut. Schimbă totul: poți avea un diagnostic rapid sau exclude o infecție în doar un minut. Dar nu avem suficiente rezultate ca să putem spune fără echivoc că acesta este viitorul, aceasta este calea de urmat”, a spus virusologul belgian Marc Van Ranst.

Sensibil la fumat și alcool

Acesta a mai precizat că, momentan, trebuie urmate perioade lungi de testare pentru a compara testul de respirație cu testul PCR.

În ultimele două luni am măsurat mii de pacienți cu coronavirus și oameni care n-au corona, așa că știm care este profilul mediu de respirație la corona și la oameni fără corona”, spune Rianne de Vries, șefa de la Breathomix, compania medicală care a mai dezvoltat aparate pentru detectarea astmului și cancerului de plămâni.

Totodată, SpiroNose ar putea fi utilizat atât în companii, cât și în școli. Însă, aparatul este și sensibil la alcool, fumat și alți factori care influențează respirația unei persoane.