• Omicron ar putea provoca între 25.000 și 75.000 de decese în Anglia în următoarele cinci luni
  • Cercetători britanici: Dozele booster sunt vitale
  • Profesor: Este „foarte probabil” ca oamenii să întâlnească pe cineva infectat cu varianta Covid, cu excepția cazului în care „duc o viață de pustnic”.

Omicron ar putea provoca 75.000 de decese în Anglia în următoarele luni, dacă nu se impun restricții mai dure legate de Covid, au avertizat experții guvernului britanic, relatează The Guardian.

Totodată, cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) au avertizat, de asemenea, că Omicron va deveni probabil varianta dominantă de coronavirus în Regatul Unit până la sfârșitul lui decembrie.

Prognoza specialiștilor arată că, chiar și în cel mai optimist scenariu, infecțiile ar putea duce la un vârf de peste 2.000 de internări zilnice în spital, cu un total de 175.000 de internări în spital și 24.700 de decese între 1 decembrie și 30 aprilie.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Acestea sunt estimări timpurii, dar sugerează că, în general, Omicron depășește rapid Delta prin eludarea vaccinurilor la un nivel substanțial”, a spus sâmbătă Dr. Nick Davies, de la Centrul pentru Modelarea Matematică a Bolilor Infecțioase LSHTM, unul dintre liderii cercetării.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că dozele booster oferă protecție suplimentară împotriva Omicron, cu o absorbție mai mare care poate reduce numărul de infecții, internări în spital și decese.


„O analiză detaliată sugerează că programul de administrare a dozelor booster este vital. Un scenariu contrafactual în care nu se administrează doze de rapel arată un vârf al spitalizărilor care ar putea fi de cinci ori mai mare decât scenariul cu doze booster”, a adăugat el.

Profesoara Eleanor Riley, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat sâmbătă că Omicron se răspândește atât de repede încât este „foarte probabil” ca oamenii să întâlnească pe cineva infectat cu varianta Covid, cu excepția cazului în care „duc o viață de pustnic”.