Declarația OMS nu a făcut nicio referire la războiul biologic.
  • Experții în biosecuritate spun că deplasarea trupelor rusești în Ucraina și bombardarea orașelor sale au crescut riscul unei scăpări a agenților patogeni cauzatori de boli, în cazul în care vreuna dintre aceste instalații ar fi deteriorată.
  • La fel ca multe alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care cercetează modul de atenuare a amenințărilor legate de bolile periculoase care afectează atât animalele, cât și oamenii, inclusiv, cel mai recent, COVID-19.
  • Laboratoarele sale au primit sprijin din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a OMS.

OMS spune că a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni din laboratoarele de sănătate pentru a preveni răspândirea bolilor, relatează Reuters.

Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni cu grad ridicat de pericol găzduiți în laboratoarele de sănătate publică ale țării pentru a preveni „orice potențiale pericole” care ar putea răspândi boli în rândul populației, a declarat joi agenția pentru Reuters.

Experții în biosecuritate spun că deplasarea trupelor rusești în Ucraina și bombardarea orașelor sale au crescut riscul unei scăpări a agenților patogeni cauzatori de boli, în cazul în care vreuna dintre aceste instalații ar fi deteriorată.
La fel ca multe alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care cercetează modul de atenuare a amenințărilor legate de bolile periculoase care afectează atât animalele, cât și oamenii, inclusiv, cel mai recent, COVID-19. Laboratoarele sale au primit sprijin din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a OMS.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL


Ca răspuns la întrebările adresate de Reuters cu privire la activitatea sa cu Ucraina înainte și în timpul invaziei Rusiei, OMS a declarat într-un e-mail că a colaborat cu laboratoarele ucrainene de sănătate publică timp de mai mulți ani pentru a promova practicile de securitate care ajută la prevenirea „eliberării accidentale sau deliberate de agenți patogeni”. „Ca parte a acestei activități, OMS a recomandat cu tărie Ministerului Sănătății din Ucraina și altor organisme responsabile să distrugă agenții patogeni cu grad ridicat de pericol pentru a preveni orice potențiale scurgeri”, a declarat OMS.

OMS nu a precizat când a făcut această recomandare și nici nu a oferit detalii despre tipurile de agenți patogeni sau toxine aflate în laboratoarele din Ucraina. De asemenea, agenția nu a răspuns la întrebări privind respectarea recomandărilor sale.

Rusia susține că SUA deține un laborator de război biologic în Ucraina

Oficialii ucraineni de la Kiev și de la ambasada lor din Washington nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Capacitățile de laborator ale Ucrainei se află în centrul unui război informațional în creștere de când Rusia a început să mute trupe în Ucraina în urmă cu două săptămâni.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a repetat o afirmație de lungă durată potrivit căreia Statele Unite operează un laborator de război biologic în Ucraina, o acuzație care a fost negată în mod repetat de Washington și Kiev.

Zakharova a declarat că documentele dezgropate de forțele rusești în Ucraina arată „o încercare de urgență de a șterge dovezile programelor biologice militare” prin distrugerea mostrelor de laborator.

Reuters nu a putut să confirme independent informațiile acesteia. În replică, un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean a declarat: „Ucraina neagă cu strictețe orice astfel de acuzație”. Purtătorii de cuvânt ai guvernului american au negat, de asemenea, cu tărie acuzațiile Zakharovei, spunând că Rusia ar putea folosi afirmațiile sale ca pretext pentru a-și desfășura propriile arme chimice sau biologice.

Declarația OMS nu a făcut nicio referire la războiul biologic. Agenția a declarat că încurajează toate părțile să coopereze pentru „eliminarea sigură și securizată a oricăror agenți patogeni pe care îi întâlnesc și să apeleze la asistență tehnică, dacă este necesar”. Aceasta s-a oferit să ajute ori de câte ori este posibil cu îndrumare și coordonare tehnică.