• Studiul a constatat că, pentru fiecare viață salvată prin imunizare, s-au câștigat în medie 66 ani de sănătate deplină.
  • Datorită vaccinurilor, variola a fost eradicată, iar poliomielita este pe punctul de a fi eradicată.
  • Ca urmare a vaccinării împotriva poliomielitei, mai mult de 20 de milioane de oameni, care altfel ar fi fost paralizați, sunt capabili să meargă astăzi.

Vaccinurile au salvat cel puţin 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani, echivalentul a şase vieţi în fiecare minut, potrivit unui studiu OMS publicat miercuri în revista ştiinţifică The Lancet.

Datorită vaccinurilor, variola a fost eradicată, iar poliomielita este pe punctul de a fi eradicată, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) subliniază, într-un comunicat, că această estimare este „prudentă” deoarece studiul acoperă doar vaccinarea împotriva a 14 boli, printre care difterie, hepatita B, rujeolă, tuse convulsivă, tetanos şi febra galbenă, relatează AFP.

„Vaccinurile sunt printre cele mai puternice invenții din istorie, făcând bolile care au fost cândva de temut să fie prevenite”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Datorită vaccinurilor, variola a fost eradicată, poliomielita este la un pas de dispariție și, odată cu dezvoltarea mai recentă a vaccinurilor împotriva bolilor precum malaria și cancerul de col uterin, împingem înapoi granițele bolii.  Cu cercetare continuă, investiții și colaborare, putem salva milioane de vieți în prezent și în următorii 50 de ani.”

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI

Studiul a constatat că, pentru fiecare viață salvată prin imunizare, s-au câștigat în medie 66 ani de sănătate deplină – cu un total de 10,2 miliarde de ani de sănătate deplină câștigată în cele cinci decenii. Ca urmare a vaccinării împotriva poliomielitei, mai mult de 20 de milioane de oameni, care altfel ar fi fost paralizați, sunt capabili să meargă astăzi, iar lumea este pe punctul de a eradica definitiv poliomielita.

Lansat înainte de a 50-a aniversare  a Programului Extins de Imunizare (PEI), care va avea loc în mai 2024, studiul este cea mai cuprinzătoare analiză a impactului global și regional al programului asupra sănătății din ultimele cinci decenii.

Citește și