• Datele oficiale transmise de țări către OMS arătau că, pe 31 decembrie 2020, virusul a infectat 82 de milioane de persoane și a omorât aproximativ 1,8 milioane
  • OMS este reticentă și susține că numărul deceselor este, de fapt, peste 3 milioane
  • Estimările curente ale organizației arată că virusul ar fi omorât, direct sau indirect, peste 3,3 milioane de persoane

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a dezvăluit un adevăr sumbru: nu suntem singurii fără concordanță între numărul declarat al deceselor și numărul real al persoanelor care au murit din cauza COVID-19, în majoritatea țărilor lumii se întâmplă același lucru.

Datele oficiale transmise de țări către OMS arătau că, pe 31 decembrie 2020, virusul a infectat 82 de milioane de persoane și a omorât aproximativ 1,8 milioane, informează mid-day. Totuși, OMS este reticentă și susține că numărul deceselor este, de fapt, peste 3 milioane. Estimările curente ale organizației arată că virusul ar fi omorât, direct sau indirect, peste 3,3 milioane de persoane.

OMS punctează faptul că unele țări transmit doar decesele din spitale sau doar pe cel al persoanelor cu un test pozitiv. Mai mult de atât, unele țări nu dispun de resursele și infrastructura necesară nici măcar pentru a colecta și transmite aceste date.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

De asemenea, în raport se subliniază cum pandemia a arătat limitele și neputințele multor sisteme de sănătate de a combate virusul sau pur și simplu de a colecta aceste date. În timp ce țările bogate au fost supuse unor provocări precum mobilizarea personalului, coordonarea acestuia și impunerea de măsuri la nivel național ce au afectat implicit economia, bunăstarea cetățenilor și sănătatea acestora; țările sărace au riscat, și încă o fac, să piardă progresele medicale din ultimii ani, obținuți oricum foarte greu.