• „Continuăm să solicităm Chinei să împărtășească datele și accesul, astfel încât să putem înțelege originile COVID-19”, a afirmat OMS într-o declarație.
  • OMS a povestit cum, la 31 decembrie 2019, biroul său de țară din China a preluat o declarație de presă a autorităților sanitare din Wuhan privind cazuri de „pneumonie virală” în oraș.
  • „Dacă următoarea pandemie ar apărea astăzi, lumea s-ar confrunta în continuare cu unele dintre aceleași slăbiciuni și vulnerabilități”, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut luni Chinei să împărtășească datele și accesul pentru a putea înțelege originile COVID-19, la cinci ani de la începutul pandemiei care a bulversat planeta, scrie The Guardian.

„Continuăm să solicităm Chinei să împărtășească datele și accesul, astfel încât să putem înțelege originile COVID-19. Acesta este un imperativ moral și științific”, a afirmat OMS într-o declarație.

„Fără transparență, partajare și cooperare între țări, lumea nu poate preveni și pregăti în mod adecvat viitoarele epidemii și pandemii”, a declarat OMS.

Recomandări

CUM MĂSORI TIMPUL?
EV-UL E LA PUTERE
HARTA VINURILOR SE SCHIMBĂ
A.I. SCHIMBĂ DATING-UL
PREDICȚIILE FT ÎN 2025
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

OMS a povestit cum, la 31 decembrie 2019, biroul său de țară din China a preluat o declarație de presă a autorităților sanitare din Wuhan privind cazuri de „pneumonie virală” în oraș.

„În săptămânile, lunile și anii care s-au derulat după aceea, COVID-19 a ajuns să ne modeleze viețile și lumea”, a declarat agenția de sănătate a ONU.

„Pe măsură ce marcăm această etapă, să ne luăm un moment pentru a onora viețile schimbate și pierdute, să-i recunoaștem pe cei care suferă de COVID-19 și Long Covid, să ne exprimăm recunoștința față de lucrătorii din domeniul sănătății care s-au sacrificat atât de mult pentru a avea grijă de noi și să ne angajăm să învățăm din COVID-19 pentru a construi un viitor mai sănătos.”

La începutul acestei luni, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a abordat problema dacă lumea era mai bine pregătită pentru următoarea pandemie decât pentru COVID-19.

„Răspunsul este da și nu”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

„Dacă următoarea pandemie ar apărea astăzi, lumea s-ar confrunta în continuare cu unele dintre aceleași slăbiciuni și vulnerabilități care au permis COVID-19 să se instaleze în urmă cu cinci ani”.

Citește și