• Nu există dovezi că noul coronavirus se transmite prin alimente sau de pe ambalaje, susţine OMS.
  • „Dacă virusul ar exista pe alimente, ceea ce nu s-a dovedit, acesta poate fi ucis dacă carnea este gătită”, a declarat Maria Van Kerkhove, șefa de boli emergente din cadrul OMS.
  • Trei orașe din China au raportat existența virusului la suprafața alimentelor congelate importate.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat joi că nu există „dovezi” că noul coronavirus s-ar transmite prin alimente.

Cercetătorii din China studiază problema, iar organizația urmărește cercetările, a declarat dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgență al OMS, în cadrul unei conferințe de presă de la Geneva. „Deocamdată nu există dovezi că alimentele sau lanțul alimentar participă la transmiterea acestui virus”, adaugă el.

Trei orașe din China au raportat găsirea virusului la suprafața alimentelor congelate importate în ultimele patru zile, ridicând îngrijorarea că virusul ar putea fi transmis prin alimente, potrivit NBC News.

Pe de altă parte, oficialii OMS spun că autoritățile sanitare chineze au testat „câteva sute de mii” de alimente congelate, iar pozitive au ieșit „foarte, foarte puține”.

Chiar dacă virusul s-ar transmite prin alimente, acesta poate fi ucis înainte de a fi consumat, a declarat Maria Van Kerkhove, șefa de boli emergente din cadrul OMS.

„Dacă virusul ar exista pe alimente, ceea ce nu s-a dovedit, acesta poate fi ucis dacă carnea este gătită. Oamenii sunt deja suficient de speriați de pandemia Covid. Este important să urmărim astfel de cercetări și să nu născocim dovezi științifice”, adaugă ea.