OMS: Omicron nu va fi ultima variantă despre care vom vorbi

Foto: Hepta
  • OMS a transmis marți că apariția unor noi variante de COVID-19 nu este exclusă și că, despre virus încă nu se știe totul.
  • Responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, a spus că Omicron este cea mai recentă variantă de îngrijorare, dar că aceasta nu va fi ultima despre care va vorbi OMS.
  • La nivel global, în săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie, numărul de noi cazuri de COVID-19 a scăzut cu 17% faţă de numărul raportat în săptămâna precedentă.

Chiar dacă Omicron este cea mai recentă variantă care a îngrijorat întreg globul, aceasta nu va fi ultima tulpină despre care va vorbi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove.

Descriind noile variante de COVID-19 drept nişte „wild carduri”, un oficial al OMS a avertizat că Omicron nu va fi ultima tulpină şi că posibilitatea apariţiei altor noi variante este foarte mare.

În timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri transmise în direct pe platformele de socializare ale OMS, responsabilul COVID-19 din cadrul structurii, Maria Van Kerkhove, a declarat că agenţia globală de sănătate urmăreşte patru versiuni diferite ale Omicron.

Ştim multe despre acest virus, dar nu ştim totul. Şi, sincer, variantele sunt nişte wild carduri pentru noi. Aşa că urmărim acest virus în timp real, pe măsură ce se modifică, pe măsură ce se schimbă… însă virusul are mult spaţiu de mişcare”, a spus responsabilul COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove, citată de Outlook India.

Van Kerkhove a declarat, de asemenea, că Omicron este cea mai recentă variantă de îngrijorare, dar că aceasta nu va fi ultima despre care va vorbi OMS.

„Următoarea ştim că va veni, dar sperăm că va dura ceva timp până atunci. Trebuie să ne asigurăm că, din nou, nu creştem doar acoperirea vaccinării, ci şi luăm măsuri pentru a reduce răspândirea”, a mai declarat Van Kerkhove.

De la desemnarea lui B.1.1.529 ca variantă de îngrijorare pe 26 noiembrie 2021, au fost identificate mai multe filiaţii. Acestea includ liniile Pango BA.1, BA.1.1, BA.2 şi BA.3, toate fiind monitorizate de OMS sub umbrela „Omicron”.

BA.2 este mai transmisibil decât BA.1, aşa că ne aşteptăm ca BA.2 să fie detectat în întreaga lume”, a adăugat reprezentanta OMS.

Potrivit raportului epidemiologic săptămânal al agenţiei de sănătate a ONU, varianta Omicron este din ce în ce mai dominantă, reprezentând aproape 97% din toate cazurile.

„Prevalenţa variantei Omicron a crescut la nivel global şi este acum detectată în aproape întreaga lume. Cu toate acestea, multe dintre ţările care au raportat o creştere timpurie a numărului de cazuri din cauza variantei Omicron, au raportat în ultima săptămână o scădere a numărului total de cazuri noi de la începutul lunii ianuarie 2022”, a explicat reprezentanta OMS, Maria Van Kerkhove.

La nivel global, în săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie, numărul de noi cazuri de COVID-19 a scăzut cu 17% faţă de numărul raportat în săptămâna precedentă, în timp ce numărul de noi decese a crescut cu 7%.