OMS: Remdesivir, medicamentul folosit de Trump, are un „impact redus” asupra mortalității Covid

  • Remdesivir are impact redus asupra mortalității provocate de Covid-19, spune un studiu al OMS
  • ”Remdesivir, hidroxiclorochina, lopinavir și interferon au părut să aibă efect redus asupra mortalității în spital”, arată studiul.
  • Studiul nu a fost încă evaluat de omologii din domeniul științific.
  • Inițial, Remdesivir a fost dezvoltat ca tratament împotriva Ebola.

Tratamentul cu Remdesivir pentru Covid-19 nu are un efect substanţial asupra şanselor de supravieţuire ale unui pacient, a constatat un studiu clinic realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Studiul Solidaritate, foarte aşteptat de OMS, a cercetat efectele remdesivirului şi a altor trei potenţiale medicamente pe un eşantiuon de 11.266 de pacienţi spitalizaţi. Rezultatele au arătat că niciunul dintre tratamente nu a afectat în mod substanţial mortalitatea sau a redus nevoia de ventilaţie a pacienţilor, conform unei copii a studiului analizat de Financial Times.

”Remdesivirul, hidroxiclorochina, lopinavirul şi interferonul par să aibă un efect redus asupra mortalităţii spitaliceşti,” arată studiul.

Rezultatele studiului OMS au arătat, de asemenea, că medicamentele au avut un efect redus asupra timpului în care pacienţii au stat în spital. Cercetătorii OMS au spus că studiul a fost conceput, în primul rând, pentru a evalua impactul asupra mortalităţii în spital. 

Pe lângă alte medicamente, remdesivirul a fost folosit pentru tratarea preşedintele Donald Trump, după ce a fost depistat cu Covid-19. A fost dezvoltat de medicul american Gilead Sciences, iniţial ca un potenţial medicament pentru tratarea Ebola.