• Organizația Mondială a Sănătății a transmis, luni, că România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%.
  • Asta înseamnă că, dacă acest ritm de imunizare se menține, imunitatea de grup va fi atinsă undeva în luna mai a anului 2024.
  • Potrivit statisticilor, femeile sunt mai puțin vaccinate decât bărbații.

Biroul regional al OMS pentru Europa și OMS România, împreună cu oficiali din CNCAV, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică au analizat motivele pentru care România înregistrează una din cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa.

În cadrul întâlnirii au fost elaborate acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor, precizează OMS.

„Reprezentanții români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și la tineri, inclusiv copii și la populația activă. În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării. Există diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%”, se arată în comunicatul OMS.

Recomandări

MACRON SE ADRESEAZĂ ARMATELOR
COLEGIU DE ELITĂ CU TELEFOANE SIMPLE
CASTERA A ÎNOTAT ÎN SENA
JAMES WEBB DESCOPERĂ DANSUL GALAXIILOR
CUM AFECTEAZĂ CANICULA MEDIUL?
CÂT MAI DUREAZĂ CANICULA?

Potrivit sursei citate, obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane cu vaccin împotriva Covid-19, care salvează vieți (prima doză), până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și să vaccineze 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.

„Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și deja stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Absorbția este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (>80 de ani). Modelarea OMS arată că, odată cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și cu strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%”, arată OMS.

Organizația mai spune că nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare, dar că „este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă vaccinul populației”.

Deși se observă o creștere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce privește vaccinarea, OMS spune că „este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii și persoanele cu boli cronice”.

OMS sugerează că este esențial să fie înțelese motivele pentru care oamenii refuză vaccinarea și va ajuta România pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.