• Un număr record de aproape 40 de milioane de copii au ratat anul trecut o doză de vaccin împotriva rujeolei din cauza obstacolelor create de pandemie.
  • Nu există un tratament specific pentru rujeolă.
  • Vaccinul în două doze are o eficacitate de aproximativ 97% în ceea ce privește prevenirea bolilor grave și a deceselor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția americană de sănătate publică au declarat că există în prezent o amenințare iminentă” de răspândire a rujeolei în fiecare regiune a lumii.

Într-un raport comun, organizațiile de sănătate au declarat că în timpul pandemiei COVID a avut loc o scădere a numărului de vaccinuri împotriva rujeolei și o mai mică supraveghere a bolii. Rujeola este unul dintre cei mai contagioși viruși umani, dar poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare, deși este nevoie de o acoperire vaccinală de 95% pentru a preveni apariția unor epidemii.

Un număr record de aproape 40 de milioane de copii au ratat o doză anul trecut din cauza obstacolelor create de pandemie, potrivit raportului întocmit de OMS și de Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor. Acest lucru a lăsat milioane de copii susceptibili la boală.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Ne aflăm la o răscruce de drumuri”, a declarat Patrick O’Connor, responsabilul OMS pentru rujeolă. Vor fi 12-24 de luni foarte dificile în care vom încerca să atenuăm această situație.” Deși cazurile nu au crescut încă semnificativ în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm, a spus el.

Măsurile de distanțare socială care persistă și natura ciclică a rujeolei pot explica de ce nu a existat un salt al cazurilor, a spus O’Connor. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba rapid deoarece este o boală foarte contagioasă.

Anul trecut au existat aproximativ nouă milioane de infecții cu rujeolă și 128.000 de decese la nivel mondial, au declarat oficialii. În februarie, oficialii din domeniul sănătății din Anglia au avertizat că ratele de vaccinare au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

Cum se transmite rujeola?

Rujeola se transmite în mod normal prin contact direct și prin aer prin tuse și strănut. Copiii mici nevaccinați sunt cei mai expuși riscului de rujeolă și de complicațiile acesteia. Aceasta poate provoca pneumonie, encefalită și afectarea sistemului imunitar, ceea ce îi face pe copii mai sensibili la alte infecții.

Rujeola provoacă simptome care includ febră, dureri musculare și o erupție cutanată pe față și în partea superioară a gâtului și poate fi uneori fatală. Mai mult de 95% dintre decese au loc în țările în curs de dezvoltare, mai ales în Africa și Asia.

Nu există un tratament specific pentru rujeolă, dar vaccinul în două doze are o eficacitate de aproximativ 97% în ceea ce privește prevenirea bolilor grave și a deceselor.