• OMS solicită o vaccinare mai rapidă în Europa
  • Apelul a fost făcut vineri directorul OMS din Europa
  • Acesta s-a declarat „îngrijorat” de riscul eficacității vaccinurilor, în fața noilor mutații ale vrisurul SARS-CoV-2

Europa trebuie să „se unească” pentru a-și accelera campania de vaccinare împotriva Covid-19 cu sprijinul tuturor laboratoarelor. Apelul a fost făcut vineri directorul OMS din Europa, recunoscând că este „îngrijorat” de riscul eficacității vaccinurilor, în fața noilor mutații ale virusul SARS-CoV-2, potrivit 7sur7.

„Trebuie să ne pregătim” pentru alte mutații problematice ale virusului, în special prin consolidarea în continuare a secvențierii, a mai spus Hans Kluge, directorul regional al organizației, într-un interviu acordat AFP.

Cât vaccinează Europa

În Uniunea Europeană, rata populației care a primit o primă doză abia atinge 2,5%, chiar dacă anunțarea de către mai multe laboratoare a unei creșteri a livrărilor lor a dat unele semnale de accelerare a procesului.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Trebuie să ne unim pentru a accelera procesul de vaccinare”, a declarat directorul regional al organizației, Hans Kluge.

De obicei companiile farmaceutice concurente trebuie să își combine eforturile pentru a crește drastic capacitatea de producție, de asta avem nevoie”, a adăugat managerul.

Eficiența vaccinurilor pusă sub semnul incertidunii, în fața noilor mutații

În ceea ce privește ipoteza conform căreia aceste vaccinuri anti-Covid, care au ajuns pe piață din decembrie, vor rămâne eficiente împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 acesta a adăugat: „Aceasta este marea întrebare. Sunt îngrijorat”, a recunoscut Kluge.

Este un coșmar faptul că virusul are încă stăpânire asupra oamenilor, dar nu este un virus nou, este o evoluție a unui virus care încearcă să se adapteze la gazda sa umană”, a amintit el.

Dacă situația pare astăzi mai dificilă decât atunci când au sosit primele vaccinuri, șeful OMS Europa a vrut să rămână optimist. „Sunt sincer: cred că tunelul este puțin mai lung decât am crezut în decembrie, dar va fi un an mai ușor de gestionat, decât anul trecut”, a spus acesta.

El a reiterat apelurile la solidaritate cu țările care nu își pot permite vaccinurile, sugerând ca țările bogate să accelereze împărțirea dozelor cu țările sărace după ce au atins un anumit nivel de vaccinare.

Poate dacă țările UE realizează imunizarea cu 20% a populației lor – 20% înseamnă vârstnici, lucrători din domeniul sănătății, persoane cu comorbidități, acesta ar putea fi momentul pentru a împărti vaccinurile”, a sugerat el.