• Autorităţile sanitare din întreaga lume au anunţat că au în vedere planuri menite să limiteze răspândirea virusului.
  • Momentan sunt 237 de cazuri confirmate şi suspecte, iar specialiştii estimează că numărul va creşte.
  • Riscul mare de contaminare este în cazul persoanelor cu mai mulţi parteneri sexuali, a anunţat Centrul European de Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că aproape 200 de cazuri de variola maimuței au fost raportate în peste 20 de țări care nu sunt cunoscute de obicei ca având focare ale acestei boli neobișnuite, dar a descris epidemia ca fiind controlabilă și a propus crearea unui stoc pentru a împărți în mod echitabil vaccinurile și medicamentele limitate disponibile la nivel mondial.

„Prima secvențiere a virusului arată că tulpina nu este diferită de tulpinile pe care le putem găsi în țările endemice și (această epidemie) se datorează probabil mai mult unei schimbări în comportamentul uman”, a declarat Dr. Sylvie Briand, directorul OMS pentru boli pandemice și epidemice.

La începutul acestei săptămâni, un consilier de top al OMS a declarat că epidemia din Europa, SUA, Israel, Australia și nu numai a fost probabil legată de sexul la două rave recente din Spania și Belgia. Acest lucru marchează o abatere semnificativă de la modelul tipic de răspândire a bolii în Africa Centrală și de Vest, unde oamenii sunt infectați în principal de animale precum rozătoarele sălbatice și primatele, iar focarele nu s-au răspândit peste granițe.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
„SATUL SATELOR” DIN ITALIA: PECCIOLI
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI

Vineri, autoritățile spaniole au anunțat că numărul de cazuri a crescut la 98, inclusiv o femeie, a cărei infecție este direct legată de un lanț de transmitere care fusese anterior limitat la bărbați, potrivit oficialilor din regiunea Madrid.

Medicii din Marea Britanie, Spania, Portugalia, Canada, SUA și din alte țări au remarcat că majoritatea infecțiilor de până acum au fost înregistrate la bărbați homosexuali și bisexuali, sau la bărbați care fac sex cu bărbați. Boala nu este mai susceptibilă să afecteze oamenii din cauza orientării lor sexuale, iar oamenii de știință avertizează că virusul ar putea infecta și alte persoane dacă transmiterea nu este limitată.

Briand, de la OMS, a declarat că, pe baza modului în care au evoluat în trecut focarele de boală din Africa, situația actuală pare controlabilă. Cu toate acestea, ea a declarat că OMS se așteaptă să vadă mai multe cazuri raportate în viitor, menționând că „nu știm dacă vedem doar vârful icebergului (sau) dacă există mult mai multe cazuri care nu sunt detectate în comunități”, a spus ea.

Nu este necesară vaccinarea în masă

Dr. Rosamund Lewis, șefa departamentului de variolă al OMS, a declarat că „nu este nevoie de o vaccinare în masă„, explicând că variola maimuțelor nu se răspândește cu ușurință și că, de obicei, pentru a se transmite, este nevoie de contact piele pe piele. Nu au fost dezvoltate vaccinuri specifice împotriva variolei maimuțelor, dar OMS estimează că vaccinurile împotriva variolei au o eficacitate de aproximativ 85%.

Ea a declarat că țările care dispun de rezerve de vaccinuri ar putea lua în considerare aceste vaccinuri pentru cei care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire, cum ar fi contactele apropiate ale pacienților sau ale lucrătorilor din domeniul sănătății, dar că variola maimuței ar putea fi controlată în principal prin izolarea contactelor și prin continuarea investigațiilor epidemiologice.

Având în vedere aprovizionarea limitată la nivel mondial cu vaccinuri antivariolice, șeful pentru situații de urgență al OMS, Dr. Mike Ryan, a declarat că agenția va colabora cu țările membre pentru a dezvolta, eventual, un stoc controlat la nivel central, similar cu cele pe care a ajutat să le distribuie în timpul epidemiilor de febră galbenă, meningită și holeră în țările care nu și le pot permite.

„Vorbim despre furnizarea de vaccinuri pentru o campanie de vaccinare țintită, pentru terapii țintite”, a spus Ryan. „Așadar, volumele nu trebuie neapărat să fie mari, dar fiecare țară ar putea avea nevoie de acces la o cantitate mică de vaccin”.

Majoritatea pacienților cu variolă de maimuță au doar febră, dureri de corp, frisoane și oboseală. Persoanele cu o boală mai gravă pot dezvolta o erupție cutanată și leziuni pe față și pe mâini care se pot răspândi în alte părți ale corpului.