Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva COVID-19.

Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de asigurare a sănătăţii, furnizării anticorpilor şi protecţiei împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă şi sugarul ei.

Alăptarea trebuie continuată atât în timpul bolii COVID-19, cât şi după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauţie recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăveşte de COVID-19.

Mamele care alăptează şi care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Măsuri de precauţie pentru mamele care au contractat virusul:

  • respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măşti de protecţie sau acoperirea gurii şi a nasului
  • spălarea mâinilor cu apă şi săpun timp de 20 de secunde, înainte şi după atingerea copilului
  • curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor atinse în mod regulat.

Conform unui document împărtăşit de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, procentele privind alăptarea nou-născuţilor în primele şase luni, în regiunea europeană a OMS (53 de ţări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile. Doar 13% din sugari sunt alăptaţi.

Doar o treime din populaţia adultă din regiune are schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar cazurile de îmbolnăvire depăşesc 60 de milioane.