• OMS susține utilizarea vaccinului AstraZeneca de către persoanele peste 65 de ani
  • Eficiența serului a fost pusă la îndoială
  • Avantajele acestui ser sunt date de faptul că acest vaccin este mai „tradițional”

Comitetul de experți pentru vaccinuri al Organizației Mondiale a Sănătății a precizat că vaccinul anti-covid dezvoltat de AstraZeneca poate fi administrat și persoanelor de peste 65 de ani.

Același grup de experți recomandă utilizarea serului AstraZeneca „chiar dacă variante (de coronavirus) sunt prezente într-o țară”, referindu-se în principal la mutațiile de Covid-19 descoperite în Regatul Unit, respectiv Africa de Sud.

„Persoanele de peste 65 de ani ar trebui să primească vaccinul. Nu există niciun motiv să nu recomandăm utilizarea vaccinului Astra Zeneca inclusiv în țările care au noile mutații, a spus președintele grupului de experți, Alejandro Cravioto, într-o conferință de presă.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat deja de mai multe state, inclusiv de UE, dar eficacitatea sa pentru persoanele în vârstă a fost pusă la îndoială. Unele state deja au hotărât ca celor de peste 65 de ani să nu le fie administrat serul AstraZeneca, în timp ce altele au preferat să coboare limita până la 55 de ani, cum este si cazul României.

Romania are propria ei regulă- nu vaccinează cu Astra Zeneca fix populația cea mai vulnerabilă, oamenii în vârstă, chiar dacă suntem în etapa în care au prioritate.

Africa de Sud susține că eficiența vaccinului este „limitată” când vine vorba de combaterea mutațiilor mai sus menționate. În același timp, datele arată că, în medie, serul de la AstraZeneca are o eficiență de doar 70%.

Totuși, avantajele majore ale acestui ser este dat de faptul că este mai „tradițional”. Asta înseamnă un cost de producție și de transport mai mic. În același timp este și mai ușor de stocat, deci mai prielnic campaniilor de vaccinare în masă.

Roxana Stroe, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, despre vaccinarea persoanele în vârstă, cu serul AstraZeneca

Roxana Stroe, președintele Agenției Naționale a Medicamentului: „Să nu uităm că la nivel European acest vaccin a fost evaluat și este autorizat în UE de către Agenția Europeană a Medicamentului printr-o decizie a Comisiei Europene.”