OMS: Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat și persoanelor peste 65 de ani

Comitetul de experți pentru vaccinuri al Organizației Mondiale a Sănătății a precizat că vaccinul anti-covid dezvoltat de AstraZeneca poate fi administrat și persoanelor de peste 65 de ani.

Același grup de experți recomandă utilizarea serului AstraZeneca „chiar dacă variante (de coronavirus) sunt prezente într-o țară”, referindu-se în principal la mutațiile de Covid-19 descoperite în Regatul Unit, respectiv Africa de Sud.

„Persoanele de peste 65 de ani ar trebui să primească vaccinul. Nu există niciun motiv să nu recomandăm utilizarea vaccinului Astra Zeneca inclusiv în țările care au noile mutații, a spus președintele grupului de experți, Alejandro Cravioto, într-o conferință de presă.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat deja de mai multe state, inclusiv de UE, dar eficacitatea sa pentru persoanele în vârstă a fost pusă la îndoială. Unele state deja au hotărât ca celor de peste 65 de ani să nu le fie administrat serul AstraZeneca, în timp ce altele au preferat să coboare limita până la 55 de ani, cum este si cazul României.

Romania are propria ei regulă- nu vaccinează cu Astra Zeneca fix populația cea mai vulnerabilă, oamenii în vârstă, chiar dacă suntem în etapa în care au prioritate.

Africa de Sud susține că eficiența vaccinului este „limitată” când vine vorba de combaterea mutațiilor mai sus menționate. În același timp, datele arată că, în medie, serul de la AstraZeneca are o eficiență de doar 70%.

Totuși, avantajele majore ale acestui ser este dat de faptul că este mai „tradițional”. Asta înseamnă un cost de producție și de transport mai mic. În același timp este și mai ușor de stocat, deci mai prielnic campaniilor de vaccinare în masă.

Roxana Stroe, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, despre vaccinarea persoanele în vârstă, cu serul AstraZeneca

Roxana Stroe, președintele Agenției Naționale a Medicamentului: „Să nu uităm că la nivel European acest vaccin a fost evaluat și este autorizat în UE de către Agenția Europeană a Medicamentului printr-o decizie a Comisiei Europene.”

Exit mobile version