• Oamenii de știință și experții în sănătate publică se împart în două tabere în ceea ce privește abordările lor despre originile COVID-19
  • Majoritatea susțin că virusul este unul natural și nu creat artificial în laborator 
  • Minoritatea consideră că teoria scurgerilor virusului SARS-CoV-2 din laboratoare ar trebui consolidată de mai multe studii științifice

Cu toate acestea, chiar și după mai mult de un an de studiu, șansele ca teoria scurgerilor de coronavirus din laborator să rămână aproape aceeași, ca atunci când a fost raportată încă de la debutul pandemiei, este teoretic posibilă, dar este mult mai puțin probabilă decât originea sa naturală, reiese dintr-o analiză publicată de Foreignpolicy.com.

Dacă peșterile din Yunnan și ecosistemul înconjurător ne-au dat două coronavirusuri extrem de infecțioase în două decenii, nu se știe când ar putea ieși următorul tip de coronavirus sau de unde.

Descoperirea originii exacte a COVID-19 poate fi imposibilă. Dar este crucial să lăsăm știința și nu anxietatea să determine scenariile posibile.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Ce au publicat majoritatea studiilor

Între timp, au existat numeroase studii care indică originile naturale ale COVID-19. Un studiu exhaustiv publicat în Nature Medicine în martie 2020 a constatat că „SARS-CoV-2 nu este o construcție de laborator sau un virus manipulat în mod intenționat”. Unul dintre autorii lucrării, Kristian G. Andersen, a declarat că „de atunci, concluziile au fost întărite și mai mult prin dovezi suplimentare”.

Nu este sigur că Wuhan a fost originea virusului, ci mai degrabă acolo a fost detectat prima dată.

La fel ca în cazul SARS (sindrom respirator acut sever, perioada 2003-2004), virusul s-ar putea să fi apărut la sute de kilometri distanță și să fi trecut în sistemul medical rural subdezvoltat al Chinei chiar și atunci când a fost transmis la oameni.

„Nu suntem suficient de buni, în virologie, pentru a face virusul perfect”, a precizat Stephen Goldstein, care studiază evoluția virușilor la Universitatea din Utah.