• „Nu voi face rău” este jurământul lui Hipocrate. Dar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mulți medici fac rău tot timpul.
  • Profesioniștii din domeniul asistenței medicale ar putea considera că unele decese de acest fel sunt inevitabile. Familiile îndurerate ar putea susține contrariul – și o fac frecvent, în instanță.
  • NHS a plătit 2,2 miliarde de lire sterline (2,7 miliarde de dolari) în deconturi pentru erori medicale în 2020-21. Medicii găsiți vinovați sunt tratați cu severitate.

Vorbiți cu medicii și, dacă sunt sinceri, vă vor vorbi despre cei morți: pacienții care ar fi putut trăi dacă ar fi fost tratați în alt mod. Diferiți doctori au în vedere acești morți în feluri diferite. Un chirurg spune că el, și toți chirurgii, au în mintea lor propriul cimitir privat. În el se află greșelile lor.

Potrivit The Economist, Adam Kay, un scriitor și fost medic, a scris despre un consultant în obstetrică care a folosit o analogie mai curajoasă. Obișnuia să le spună stagiarilor ei „că, până la momentul în care se vor pensiona, va exista un autobuz plin de copii morți și copii cu paralizie cerebrală, iar acel autobuz va avea numele lor pe margine”.

Oricare ar fi imaginea, ideea este aceeași: medicii ucid oameni – din greșeală, dar într-un număr destul de mare. Un studiu realizat în 2015 de către medici de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (lshtm) a analizat decesele a 3.400 de pacienți din cadrul National Health Service (nhs) și a constatat că, dintre aceste decese, 3,6% au fost „evitabile”.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Acestea s-au produs deoarece un profesionist din domeniul sănătății fie a făcut ceva greșit în mod activ, fie nu a făcut ceva corect. Dacă această cifră este tipică, atunci, în medie, aproximativ 150 de persoane mor inutil în spitalele în fiecare săptămână, ceea ce reprezintă mai mult de 1% din toate decesele din țară.

Această problemă nu se limitează la Marea Britanie

„Nu voi face rău” este jurământul lui Hipocrate. Dar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mulți medici fac rău tot timpul. Studii similare efectuate în Noua Zeelandă, Olanda și America au constatat cifre similare.

Conform OMS, există „un risc de 1 la 3 milioane de a muri în timpul unei călătorii cu avionul”. În schimb, estimează că unul din zece pacienți este rănit accidental în timp ce primește îngrijiri medicale, iar unul din 300 moare.

Jeremy Hunt, deputat, fost secretar de stat pentru sănătate și actual șef al Comisiei pentru sănătate, tocmai a scris o carte pe această temă. El spune că astfel de cifre ar trebui să fie un scandal, dar nu sunt.

Am ajuns să le acceptăm ca fiind inevitabile”. Sistemele de sănătate din întreaga lume, spune dl Hunt, susțin că „acesta este prețul de a face afaceri”. Cartea sa se numește „Zero”, deoarece el crede că ar trebui să fie ambiția nhs (el evită cuvântul „țintă”) să atingă acest nivel de decese evitabile.

Un motiv pentru lipsa de dramatism în jurul unor astfel de cifre este că, în general, acestor decese le lipsește tocmai asta: dramatismul. Cele mai multe, spune Sir Nick Black, unul dintre medicii lshtm implicați în studiul din 2015, nu se datorează „chirurgului care taie greșit sau medicamentului care este administrat într-o doză de o sută de ori mai mare decât ar trebui”. În schimb, cei mai mulți sunt pacienți în vârstă care mor fără veste sau titluri de ziare, viețile lor fiind curmate nu de greșeli calamitate brusc, ci de greșeli lente și cumulative. Ei mor atunci când asistenta uită să verifice ce face pacientul în vârstă sau când acel medicament interacționează cu acesta.

Medicii sunt aduși în istanță

Profesioniștii din domeniul asistenței medicale ar putea considera că unele decese de acest fel sunt inevitabile. Familiile îndurerate ar putea susține contrariul – și o fac frecvent, în instanță.

NHS a plătit 2,2 miliarde de lire sterline (2,7 miliarde de dolari) în deconturi pentru erori medicale în 2020-21. Medicii găsiți vinovați sunt tratați cu severitate. Ei se confruntă cu rușinea publică, ruinarea carierei și chiar condamnări pentru omor prin imprudență.

Militanții au mai multe idei pentru a îmbunătăți lucrurile. Pentru a schimba cultura învinovățirii și a mușamalizării, legea ar trebui să fie modificată astfel încât să se facă distincția între neglijența gravă a profesioniștilor din domeniul sănătății și eroarea umană obișnuită.

Obiectivele nu ar trebui niciodată să fie puse mai presus de pacienți. Continuitatea îngrijirii ar trebui să fie sporită. Greșelile apar adesea în interstiții, în timpul transferurilor și al schimbărilor, când se pot pierde informații. Revenirea la un sistem în care fiecare medic de familie are propria listă de pacienți pe care îi urmărește ani de zile ar fi de ajutor.

Lucrurile se pot îmbunătăți

Comparația cu alte industrii ar sugera că lucrurile se pot îmbunătăți. Dl Hunt nu este primul autor care subliniază că industria medicală ar face bine să învețe de la aviație. Zborul a devenit mai sigur atunci când s-a renunțat la vina pentru erorile umane și când companiile aeriene au învățat din greșelile piloților, în loc să îi pună pe aceștia la pilda pentru ele.

În 2017, chiar dacă s-a înregistrat un număr record de zboruri (peste 4 miliarde), numărul de decese ale pasagerilor din această industrie a scăzut la zero.

Și în domeniul sănătății ar trebui încurajată transparența. Atunci când spitalele împărtășesc și analizează datele – bune și rele – pot fi identificate abaterile și pot fi transferate cele mai bune practici. Mai presus de toate, medicii trebuie să fie încurajați să vorbească. Cimitirele din inimile lor nu ar trebui să rămână îngropate; ele ar trebui exhumate, studiate și din care să se învețe.