• Testele efectuate de Universitatea Oxford au arătat că un corticosteroid ieftin, disponibil de peste 60 de ani, reduce incidența decesului pentru pacienții cu forme grave de coronavirus
  • Dexametazona este folosită încă din 1960 pentru a trata artrită, reumatoidă sau astm
  • Tratamentul durează 10 zile și costă 5 lire sterline pentru fiecare pacient

Un medicament ieftin și extrem de răspândit ar putea salva viețile celor care suferă de forme grave de coronavirus. Dexametazona, un corticosteroid aflat pe piață de mai bine de 60 de ani, și folosit pentru a trata artrită, reumatoidă sau astm, reprezintă o descoperire majoră împotriva luptei cu Covid-19, spun experții britanici, potrivit BBC.

Medicamentul este parte a unui experiment la scară largă pentru a stabili eficiența acestuia împotriva coronavirusului.

Aproximativ 2000 de pacienți au primit medicamentul și au fost comparați cu alți 4000 cărora le-a fost administrat tratamentul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Testele efectuate de Universitatea Oxford au arătat că riscul de deces a scăzut cu o treime în cazul pacienților în stare gravă, venilați mecanic, și cu o cincime în cazul celor aflați sub tratamentul cu oxigen.

„Este singurul medicament care a arătat că reduce rata mortalității și o reduce semnificativ. E o descoperire majoră”, a declarat profesorul Peter Horby, potrivit sursei citate.

Coordonatorul experimentelor Martin Landray spune că descoperirea sugerează că pentru 8 pacienți ventilați mecanic, se poate salva o viață, iar pentru cei aflați sub incidența tratamentului cu oxigen, se poate salva o viață la 20-25 de cazuri. Astfel, se estimează că dacă dexametazona ar fi fost folosită în Marea Britanie de la începutul pandemiei, ar fi putut fi salvate peste 5000 de vieți.

„Este clar un real beneficiu. Tratamentul durează 10 zile și costă 5 lire pentru fiecare pacient. Deci, te costă 35 de lire pentru a salva o viață. Dexametazona este un medicament disponibil în întreaga lume”, a spus Martin Landray.

Acesta a mai precizat că dexametazona nu pare să ajute persoanele care fac o formă mai ușoară a bolii COVID-19, ci doar pe cele care dezvoltă dificultăți de respirație. Nu recomandă cumpărarea lui și administrarea fără aviz medical, ci doar, atunci când este cazul, în cadrul unui spital.