- Doi pacienți au fost transferați de la Sibiu în Germania pentru a fi tratați de Covid
- Medic ATI Germania: „Nu pot să înțeleg cum se poate așa ceva”
- Mortalitatea la ATI în România este de 70%, în Germania oamenii ies pe picioarele lor
În lupta cu coronavirusul scapă cine poate, mai ales dacă pacienții ajung să fie internați la ATI. Este și povestea primilor doi pacienți români care au fost transportați de la Sibiu în Germania pentru a fi tratați.
Advertisment
Unul dintre ei este un român stabilit în Germania, iar cel de-al doilea este un om de afaceri din Sibiu. Starea de sănătate a celui de-al doilea pacient a devenit extrem de gravă așa că avea nevoie de un tratament aparte, numit ECMO. Adică un plămân artificial, care oxigenează sângele pacientului.
Familiile nu au mai așteptat minuni din partea sistemului medical de la noi,
ci au luat legătura direct cu spitalele din Germania, pe cheltuiala lor.
Recomandări
Iuliu Torje este medic în Germania și a făcut parte din echipajul care i-a transferat pe cei doi.
Iuliu Torje, medic ATI Germania: „Primul pacient chiar a petrecut două sau trei zile într-un cort special amenajat în curtea spitalului din Sibiu iar cel de-al doilea a fost un transfer interclinic. Ce am făcut noi ca și clinică este o premieră internațională. Sunt primele transferuri Covid internaționale pe circulație extracorporală”.
Ce au ei și noi nu?
Medicul Iuliu Torje a comentat și situația din țară. Secțiile ATI de la noi nu sunt prea sigure. Sunt mai degrabă periculoase. Multe dintre ele au fost transformate peste noapte, iar aparatura medicală folosită e veche.
Iuliu Torje, medic ATI Germania: „Practic ei tot ce au acolo este un ventilator la pacient și cam atat. Nu poți să ai secție de terapie intensivă în care să nu poți tu să urmărești hemodinamic starea unui pacient, să nu ai posibilitatea să faci un ecograf să vezi cum e funcția cardiacă. Pentru că știm că boala Covid dă o afectare multisistemică. Sunt chestii care ar trebui să fie banalități pe o terapie intensivă. Am cunoștințe care mă sună și îmi spun că pacienți de 50 de ani au fost pierduți în 3 zile. Asta m-a deranjat și nu pot să înțeleg cum se poate ajunge la așa ceva.”
Și, în condițiile astea, oamenii mor cu zile. Nu sunt vorbe goale. La noi, mortalitatea e de 70% la ATI, iar, în Germania, mulți pacienți ies pe picioarele lor din spital, chiar dacă au ajuns acolo în stare gravă.
Partenerii noștri