• Pacienţii cu cancer sunt „mai puţin protejaţi” după prima doză de vaccin anti-COVID-19
  • Din acest motiv, o organizaţie caritabilă pentru cancerul de sân solicită revizuirea strategiei de vaccinare
  • Cancer Research UK a declarat că studiul nu a fost încă revizuit de alţi oameni de ştiinţă

Pacienţii cu cancer sunt „mai puţin protejaţi” după prima doză de vaccin anti-COVID-19. Din acest motiv, o organizaţie caritabilă pentru cancerul de sân solicită revizuirea strategiei de vaccinare.

Dar Cancer Research UK a declarat că studiul nu a fost încă revizuit de alţi oameni de ştiinţă, iar persoanele care urmează un tratament pentru cancer ar trebui să urmeze în continuare sfatul medicilor lor, potrivit BBC.

Aproximativ 1,2 milioane de persoane cu risc foarte mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19 au primit prioritate pentru o primă doză de vaccin în prima fază a lansării în Marea Britanie, care include persoanele cu tipuri de cancer specifice.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Guvernul Marii Britanii a decis să extindă decalajul dintre prima şi a doua doză, de la trei la 12 săptămâni, la sfârşitul lunii decembrie, pentru a oferi mai multor oameni protecţie cât mai curând posibil.

Dr. Sheeba Irshad, oncolog şi autor principal al studiului de la King’s College din Londra, a declarat că descoperirile sunt „cu adevărat îngrijorătoare” şi a recomandat o revizuire urgentă a planului de vaccinare a persoanelor din grupurile extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic.

„Până atunci, este important ca pacienţii cu cancer să continue să respecte toate măsurile de sănătate publică în vigoare, cum ar fi distanţarea socială şi protecţia atunci când frecventează spitale, chiar şi după vaccinare”, a spus aceasta.

Studiul, realizat pe 205 persoane, a inclus 151 de persoane cu tipuri de cancer solid, cum ar fi plămânul, sânul şi intestinul sau cancerul de sânge.

La trei săptămâni după prima doză, s-a constatat:

39% dintre persoanele cu cancer solid au fost protejate
13% dintre persoanele cu cancer de sânge au fost protejate
97% dintre persoanele fără cancer au fost protejate

După o a doua doză, efectuată la trei săptămâni după prima, pe care unii pacienţi cu cancer au primit-o, a existat o creştere bruscă a răspunsului lor imunitar împotriva coronavirusului, până la 95%.

La cinci săptămâni după prima doză, s-a constatat:

43% dintre persoanele cu cancer solid au fost protejate
8% dintre persoanele cu cancer de sânge au fost protejate
100% dintre persoanele fără cancer au fost protejate

Cercetătorii au testat voluntarii pentru anticorpi şi celule T din sângele lor, ceea ce semnalează că sistemul imunitar se poate apăra împotriva virusului în viitor:
„Tratamentele împotriva cancerului au efecte profunde asupra sistemului imunitar, iar mecanismele imune ale pacienţilor cu cancer sunt inferioare. Trebuie să fim îngrijoraţi şi de alte vaccinuri pentru această populaţie, au nevoie de o a doua doză rapid”.