• Până acum, 106 persoane din Marea Britanie au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul.
  • Hamsterii și alte rozătoare ar putea fi deosebit de sensibile la boală și îngrijorarea este că s-ar putea răspândi printre celelalte animale.
  • Guvernul britanic spune că încă nu au fost depistate cazuri la animalele de companie și că riscul este totuși scăzut.

Pacienții cu variola maimuței ar trebui să evite orice contact cu animalele lor de companie timp de 21 de zile, conform noilor sfaturi ale Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).

Până acum, 106 persoane din Marea Britanie au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul, scrie BBC.

Gerbilii, hamsterii și alte rozătoare ar putea fi deosebit de sensibile la boală și îngrijorarea este că s-ar putea răspândi printre celelalte animale.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Guvernul britanic spune că încă nu au fost detectate cazuri la animalele de companie și că riscul este totuși scăzut.

„Îngrijorarea este că virusul ar putea pătrunde în animalele domestice și, în esență, ping-pong-ul între acestea și oameni”, a spus profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea din Warwick.

„Dacă nu ești atent, s-ar putea crea un contact între animal și boală, care ar putea duce la răspândirea ei înapoi la oameni și, apoi va exista o buclă de infecție”.

Ce este variola maimuțelor și cum s-o depistezi? Cum să-ți dai seama dacă o erupție cutanată este variola de maimuță

Îndrumările UKHSA și ale altor autorități din domeniul sănătății recomandă ca animalele de companie cobai, șobolani, șoareci și alte rozătoare să fie îndepărtați din gospodăria cuiva infectat cu variola maimuțelor timp de 21 de zile și să fie apoi testați.

Se crede că în Marea Britanie există două milioane de gospodării care au o răzătoare drept animal de companie, potrivit datelor de vânzări.

Câinii și pisicile ar trebui să fie izolați și controalți periodic la veterinar pentru a „a se asigura că nu sunt observate semne clinice”.

Sfaturile aferente de la Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) spun că „acolo unde este posibil” pacientul ar trebui să evite pregătirea hranei sau îngrijirea animalului de companie, dacă acest lucru poate fi făcut de altcineva.

Ofițerul veterinar șef al Angliei, Christine Middlemiss, a declarat: „Niciun caz de variolă a maimuței nu a fost suspectat sau raportat încă la animalele de companie. Vom continua să monitorizăm situația îndeaproape și să lucrăm cu colegii veterinari și de sănătate publică, atât din Marea Britanie, cât și din întreaga lume, pentru a gestiona riscurile asociate sănătății animale cu variola maimuței”.

Un sfat publicat de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) în această săptămână a spus că animalele de companie, ca rozătoarele, care aparțin pacienților cu variola maimuței ar trebui „în mod ideal” să fie izolate în unități monitorizate și testate pentru boală înainte de încheierea perioadei lor de carantină.

Animalele ar trebui puse la pământ doar ca ultimă soluție în situațiile în care izolarea nu este eficientă, se arată în document.

Animalele de companie mai mari, cum ar fi câinii, ar putea intra în carantină acasă, cu verificări regulate ale stării lor de sănătate.